Поки пішли помідорки))) Отож, відкриваємо чарівну книжку...
Помідори в томатному соці. Звичайний рецепт, але безвідходний - в мене чоловік в першу чергу сік випиває.
Для хазяйок-початківців.
Я переважно закриваю у півлітрові або літрові банки і використовую помідорки чері або просто невеличкі.
На 3 л банку
Сіль - 6 ч.л.
Цукор - 12 ч.л.
Оцет - 1 ст. л.
Перець горошок, часник, листя, лаврушка.
В банку закладаємо на дно листячко (я беру вишню, чорну смородину, хрін, укроп), часник, лаврушку (на літрову банку - 1-2 шт., на любителя), перець горошок. Заповнюємо помідорками, зверху насипаємо сіль, цукор, оцет.
Окремо варимо томатний сік (я сама кручу з помідор, які великі і на закрутку не йдуть). В сік не додаємо взагалі нічого - ні солі, ні приправ. Закипає сік, знімаємо піну і заливаємо помідорки в банці, поки сік ще кипить. Стерилізуємо 10 хв. (літрову банку).
Як вже сказала, так закручую чері, а також роблю по-польськи маленькі огірочки-корнішони (виходять огірочки солодкуваті, але з оцтом, з насінням гірчиці та морквою). Часник не ріжу, кидаю цілим. Взимку таким чином дуже гарно виходить блюдо на закуску чоловікам - маленькі помідорки, огірочки, маринований часничок та фігурно нарізана морковка (для особливих хазяйок можна купити в супермаркеті малюсенькі морковочки). Отже, маємо замість великих помідор та огірків акуратну тарілочку овочів. Додайте морожене рожеве сало, пересипане приправами, і закуска чоловікам готова, поки господиня доготовує основні блюда, якщо гості прийшли без попередження. Баночка таких помідор та огірочків в мене завжди в холодильнику, інші - в коморі.
Огірочки поки лише чекаю, тому рецепти напишу пізніше (по-польськи, в кетчупі чилі та огірки у тертих огірках).
Восени кручу баклажани (салат зі смажених брусочками баклажан слоями з сирою цибулею, а також заморожую печені баклажани на теплий салат), дуже любимо смажені перці в маринаді.
Також обов"язково квасимо баклажани, але це на любителя - мама привезла цей рецепт з Миколаївщини, де я народилась. Вони ріжуться повздовж, начиняються сирими морквою та цибулею, щільно складаються в каструлю, туди перець, лаврушка, сіль, цукор та олія. Притискаються гнітом та на 5-7 днів в темне місце. Потім шкірка знімається, ріжуться кубиками, туди сира цибуля, заливається маринадом - і салат просто супер, але, як казала, на любителя - трохи за язика щипає. Будуть бажаючі на таке - пишіть, поділюсь.
Доречі, для тих, хто полюбляє салатики з маринованими шампіньонами - рецепт шампіньонів маринованих. Виходить дешевше, аніж купити баночку в магазині.
1 кг шампіньонів
Сіль - 2 ч.л.
Цукор - 4 ч.л.
Оцет - 60 г
Вода - 40 г
Олія - 100 г
Гриби чищені скласти в каструлю, все додати, варити після закіпання 10 хв. Спочатку маринаду буде дуже мало, потім гриби пустять сік.
Після 10 хв. кипіння складаємо в банку (я беру 400-грамову, щоб щільно лягли) і заливаємо маринадом з каструлі. Ніч постоїть - і гриби мариновані готові. Я беру трохи менше оцту, чоловік не любить багато. Після першого приготування самі вже будете бачити, чого менше-більше.