Фінансова грамотність.

• Автор теми Автор теми Zloj rock
  • Дата початку Дата початку
  • Відповіді Відповіді 921
  • Перегляди Перегляди 38K

Чи вважаєте ви себе фінансово грамотним?

• Так

• Ні

• А що це?

Результати будуть показані лише після голосування.
Да уж, давно известен всем факт, что чем больше человек зарабатывает, тем больше его потребности...

Я вообще поражаюсь с ТС, имея такой список долгов, рассказывать нам о какой-то финансовой грамотности...

Ой ?

1613930089985.webp

Мабуть час для вас як і фінансова грамотність питання "растяжимые" ...
За 100 тис я взагалі мабуть промовчу ?
Сталося не так як сподівалося.
Да уж, давно известен всем факт, что чем больше человек зарабатывает, тем больше его потребности...

Я вообще поражаюсь с ТС, имея такой список долгов, рассказывать нам о какой-то финансовой грамотности...
Дик мова ж не про нинішні "досягнення", очевидно що напартачив, переосмислив і викарабкуватимуся з цього болота. На особистому прикладі пробуватиму що працює, а що ні і тут відображатиму.

Каждому свое круто))
У Вас неправильная причинно следственная связь, имхо)) снижение расходов, как следствие налаживания пищевых привычек, это гуд. Отказывать себе в определённой еде ради снижения расходов - это не гуд. Чувствуете разницу в мотивации действий?
Ну а его отчасти понимаю, вот уже какой день не пью уличного кофе, пила дома натуральный перед выходом и на работе, вчера за эти бабки купила 250 гр. отличного кофе, хватит на неделю-две. Да, в глобальном понииании финансовой грамотности, может это капля в море, но пункт экономии средств на такой мелочной привычке выполнен, маленько, но приятно. Вот думаю, что следующим пунктом поставить?

Пардон за вопрос . А кто это ТС?

Останнє редагування:
Ну а его отчасти понимаю, вот уже какой день не пью уличного кофе, пила дома натуральный перед выходом и на работе, вчера за эти бабки купила 250 гр. отличного кофе, хватит на неделю-две. Да, в глобальном понииании финансовой грамотности, может это капля в море, но пункт экономии средств на такой мелочной привычке выполнен, маленько, но приятно.
Это разумное потребление))

Вот думаю, что следующим пунктом поставить?
Пользоваться многоразовыми сумками для продуктов, сократить до минимума использование пакетов))
Покупать вещи на секондах))
Свои вещи в приличном состоянии не выбрасывать, а отдавать))
И тд, и тп)))

Это разумное потребление))

Пользоваться многоразовыми сумками для продуктов, сократить до минимума использование пакетов))
Покупать вещи на секондах))
Свои вещи в приличном состоянии не выбрасывать, а отдавать))
И тд, и тп)))
Спасибки, дорогулька. Насчёт пакетов задумалась впервые, хотя имею дома любимую сумелю-шопер для продуктов, но забываю о ней и постоянно беру пакеты, а они меншье трёхи не тянут. Вещи на секондах..... есть такой магазит Хумана называется, там раз в месяц всё по 11, можно найти бренд даже, тоже принимается. Свои вещи в приличном состоянии дох... и больше буду носить, так как идёт весна и хочется постоянно чего-то новенького, а оно есть, главное создать правильный модный лук, чем в выходные и займусь. Покомплектую то, что есть.

Пакети великі для мене особисто не питання, бо завжди з рюкзаком, а з маленькими бувають трабли. Часто беру пару бананів/апельсинів, щоб одразу вийшовши з магазину з'їсти. Так упороті продавчині люблять в маєчки засовувати. Її пояснюєш, що не треба, я п'ять метрів спроможний в руках пронести, а вона дивиться телячими очима і мичить: безплатно ж...
Секонди. Є класна мережа стоку "Обнова". Там дуже якісні нові речі провідних світових виробників, по ціні Турції+серйозні акції і -8% постійним покупцям. Крайній раз там чудові джинси взяв за 800, дуже задоволений.

Найважливіше в обдуманому споживанні, як на мене, то прості принципи:
-після рішення щось купити, чекати 24 години і тільки потім (якщо бажання лишилося) іти обирати.
-купуючи нову річ, позбуватися аналогічної.
-використовувати акції як допоміжний інструмент, а не привід нової покупки.
-користуватися сервісами порівняння цін (на тих товарах де можливо)
-ігнорувати "найсвіжіші новинки", через неадекватно задрані ціни.
-карта з кешбеком, або декілька (в різніх банках різні підвищені категорії), рідко до 20%, але стабільно 1-3% на рівному місці повертаються на всих покупках.

Пакети великі для мене особисто не питання, бо завжди з рюкзаком, а з маленькими бувають трабли. Часто беру пару бананів/апельсинів, щоб одразу вийшовши з магазину з'їсти. Так упороті продавчині люблять в маєчки засовувати. Її пояснюєш, що не треба, я п'ять метрів спроможний в руках пронести, а вона дивиться телячими очима і мичить: безплатно ж...
Секонди. Є класна мережа стоку "Обнова". Там дуже якісні нові речі провідних світових виробників, по ціні Турції+серйозні акції і -8% постійним покупцям. Крайній раз там чудові джинси взяв за 800, дуже задоволений.

-після рішення щось купити, чекати 24 години і тільки потім (якщо бажання лишилося) іти обирати.
-карта з кешбеком, або декілька (в різніх банках різні підвищені категорії), рідко до 20%, але стабільно 1-3% на рівному місці повертаються на всих покупках.
Купуючи нову річ, позбуватися аналогічної - продати її в ОЛХі? Чи спалити і погрітися біля вогнища?

Не забувайт, що жінки і чоловіки - це не одне й теж і на рахунок речей жінки набагато принциповіші, ніж чоловіки. Другий пункт категорично Асуждаю.

Останнє редагування:
Купуючи нову річ, позбуватися аналогічної - продати її в ОЛХі? Чи спалити і погрітися біля вогнища?
Залежно від цінності продати/подарувати/викинути. Головне щоб не накопичувалося барахло, яке не використовується.

До речі ще є момент, який вже озвучував, повторюсь. Начебто є дослідження, що необдумані витрати знижуються на 10-15%, навіть коли не стоїть такої мети, але ведеться облік. У мене точно працює, допомагає раціоналізувати. Для цього використовую додаток, та якщо зручніше ручкою-можна карманний блокнот.

До речі ще є момент, який вже озвучував, повторюсь. Начебто є дослідження, що необдумані витрати знижуються на 10-15%, навіть коли не стоїть такої мети, але ведеться облік. У мене точно працює, допомагає раціоналізувати. Для цього використовую додаток, та якщо зручніше ручкою-можна карманний блокнот.
Розумієш, це вже стиль життя, до якого зразу не звикнути. Повна економія на всьому і відразу призведе до нервового зриву, а питання не вирішить. Тут потрібно делікатно і поступово входити в нове життя.
Блокноти і т.д. - це вже занадто.

Розумієш, це вже стиль життя, до якого зразу не звикнути. Повна економія на всьому і відразу призведе до нервового зриву, а питання не вирішить. Тут потрібно делікатно і поступово входити в нове життя.
Так я зараз не кажу про економію, а про просту звичку-записувати витрати без цілі щось коригувати і зменшувати витрати. Бездумний запис.
20 мб місця на телефоні є, а записати наче ж не складно.

Так я зараз не кажу про економію, а про просту звичку-записувати витрати без цілі щось коригувати і зменшувати витрати. Бездумний запис.
20 мб місця на телефоні є, а записати наче ж не складно.
Я, наприклад, не готова до таких записів, хоча це хвилина часу. Чому? Скажу пізніше. Роботи багато.

Я, наприклад, не готова до таких записів, хоча це хвилина часу. Чому? Скажу пізніше. Роботи багато.
Такие записи интересны тем, чтоб в конце определённого периода оценить свои потребности и затраты на них, после чего возможно будет смысл пересмотреть свой подход, к примеру посчитав затраты на такси, и частоту использования данной услуги, рассмотреть вариант покупки машины, либо пересмотреть затраты на отопление квартиры, принять решение установить автономку. Любовь к соку поощрить покупкой соковыжималки, а не потреблять пакетирование соки.
ну и т.д)
А не посчитать, прозреть и отказаться)))

Такие записи интересны тем, чтоб в конце определённого периода оценить свои потребности и затраты на них, после чего возможно будет смысл пересмотреть свой подход, к примеру посчитав затраты на такси, и частоту использования данной услуги, рассмотреть вариант покупки машины, либо пересмотреть затраты на отопление квартиры, принять решение установить автономку. Любовь к соку поощрить покупкой соковыжималки, а не потреблять пакетирование соки.
ну и т.д)
А не посчитать, прозреть и отказаться)))
Соглашусь и отвечать не буду. Где-тот так и думала.

Возможно, поставить приоритетом поиск работы с зарплатой больше 6 к?

Возможно, поставить приоритетом поиск работы с зарплатой больше 6 к?
Звісно, як в когось робота за 6к, то вже сьогодні варто звільнитися і шукати нову. В мене наразі 10, що теж по суті мало, але працюю там виключно через перспективу кратного збільшення. Ну і графік подобається.
Вздумалося сьогодні зайти в додаток УБКІ. Показує що "дефолт", найбільша заборгованість 65к, це при найбільшому тілі 10к. КР, а не КІ, тож деталі невідомі і що по якій конторі-теж. В принципі всерівно.
Сьогодні треба було закинути на кредитку альфи 5к, підійшов до терміналу-комісія 2,6%, відмовився. По дорозі в іншому поповнив без комісії. 130грн на рівному місці. Варто звертати увагу на такі моменти.
25 число. Взяв +50% навантаження на роботі.
1 березня. Домовився про закриття за тіло 5к кредит7. Зробив ряд спроб, видавало помилку. Потім вирішив від гріха подалі спустошити картку (щоб самовільно не зняли, дані карти вже ж в системі), закинув на кредитку, щоб хоч там відсотків менше було, її гашу вчасно.
Згодом зателефонували з контори і поцікавилися в чому труднощі, сказали що для проведення платежу треба обов'язково "прив'язати карту" до кабінету. Поки подумаю, сказав що до п'ятниці не буде нових спроб. Якщо вирішу оплатити, то створю віртуальну картку спеціально для цього завдання, щоб не компрометувати інші.
За один суд кошти вже отримав, другий в процесі, з третім вирішив не заморочуватися.
5.03 Закрив за тіло кредит7.
Сьогодні нав'язлива думка купити собі фітнесбраслет від ксіомі, норм ціна і штука яку давно хочу. Взяв добу подумати, як і намічено по плану.
6.03 Вже вирішив було купити все-таки той смарт браслет, коли прийшла думка, що треба не готівкою, а кредиткою заплатити, щоб отримати кешбек. В цей момент і прийшло осяяння: який на**й браслет, під 40% річних? Доки відкрита кредитка, всі покупки фільтруватиму через цю призму. А браслет придбаю як нагороду після її погашення.
Ну а его отчасти понимаю, вот уже какой день не пью уличного кофе, пила дома натуральный перед выходом и на работе, вчера за эти бабки купила 250 гр. отличного кофе, хватит на неделю-две. Да, в глобальном понииании финансовой грамотности, может это капля в море, но пункт экономии средств на такой мелочной привычке выполнен, маленько, но приятно. Вот думаю, что следующим пунктом поставить?
Як успіхи? Придумала наступний пункт?

Останнє редагування:
Назад
Угорі