Всім привіт!
Перечитала багато щоденників останніми днями.
Наважилася поділитися своєю історією з МФО. Дуже вже хочу виплутатись з цього лайна. Сподіваюся для когось це стане прикладом, як НЕ треба робити))
Як я вляпалась...
Перший мікрозайм був на початку 2020 року, на той момент були лише кредитки в Монобанку та в Приваті. Зима, період після новорічних свят. Я була в декреті, в чоловіка не дуже клеїлося з роботою. Я підпрацьовувала віддалено перекладом текстів. Розуміла, що грошей катастрофічно не вистачає навіть на памперси. І натрапила на рекламу Майкредіт, так я взяла перший кредит. Через місяць закрила, і взяла знову. Потім додався ще один - Алекскредіт, потім ще один - Мілоан. На літній сезон я сподівалась з цим всим розрахуватись, бо я займалася ще оформленням весіль, і влітку мало бути достатньо роботи. Але шарахнув карантин, і івент-сфера була в повній жопі. Як і я, бо вже почала робити пролонгації, закривати кредити не було змоги. Звісно, ніхто з рідних (в тому числі і чоловік) про кредити не знали. Так я почала занурюватись в яму, барала нові кредити, щоб сплатити проценти по іншим. Це все продовжувалось десь півтора роки. Я була постійно на нервах, зривалась на дитину, не було бажання ні до чого. Коли підходив час чергової сплати відсотків, я моторошно чекала на дзвінки. Дуже боялася, що будуть телефонувати оточенню і чоловіку. А він на дух не переносить кредити взагалі будь-які, а тут ще й я це все приховувала довгий час.
В 2021 році я вже влаштувалась на роботу, але зп була не велика, в середньому 10 тис. По ночах робила переклади, на вихідних працювала на весіллях, але все одно мені не вистачало коштів, бо я тупо витрачала їх на пролонгації (яка ж д*pa була!). І паралельно з кредитами я ще й позичала в друзів на ті ж самі МФО. Треш повний!
Апогей цього всього був у вересні 2021 року, коли все ж таки чоловік і батьки дізналися. На той час в мене було близько 250 тис. боргів. Мама в паніці, скандал, сльози, крики, з чоловіком трохи не розлучились.
Почались обговорення що робити. Батьки швидко шукали гроші, щоб розрахуватись з усіма і відразу. Дуже шкодую, що тоді я не знала про форум, бо ми б не віддали стільки грошей на вітер. Але поняття "колекторів" маму мою дуже лякало. Мама позичила гроші в своїх друзів і ми за один вечір закрили майже все.
Але в мене залишилось пару рекструктуриацій, і пару кредитів. І я знов не справляючись з їх оплатою, починаю влізати в ту саму яму. Бо знову ж таки, зізнатися комусь в тому, що мені потрібна допомога я не вміла. Чомусь мені було соромно просити в когось допомоги. Ну це все таракани з дитинства, що з усим маю впоратися сама.
І та-да-дааам... Я знову за півроку опускаюсь на те саме дно.
В лютому 2022 року чоловік знов дізнається це все. Ми сваримось, я трохи не вскрила собі вени. На щастя чоловік вчасно знайшов мене у ванній з ножем. В мене була істерика. Я думала, що вдруге він мене точно не пробачить за таке. Це якраз було за декілька днів до війни. Мама звісно теж в розпачі. Але на цей раз чоловік сказав, що "будеш розгрібати сама, я не дам ні копійки". мама так само, бо вона ще попередні борги віддавала. 24 лютого ми мали подати на розлучення, але почалася війна. до суду не дійшли)
На той час в мене було близько 40 МФО. На початку війни я поїхала з дитиною в Польщу. Перші пару місяців взагалі ніхто мене чіпав, всі МФО мовчали. Потім потроху почали з'являтися, хтось писав у вайбер, хтось на пошту. Деякі телефонували мамі, вона всіх відправляла до мене. Тоді я вже читала форум, і розуміла, що з часом зможу викарабкатись. Я почала потроху частинами закривати. Як могла, бо заробітків було не багато. З чоловіком відносини були на межі, ми майже не спілкувалися, він допомогав оплачувати квартиру і все. Але якщо мені писали в вайбер чи на пошту, я намагалася відповідати, домовлятися про лояльні умови. Перші були Егроші, потім Мікрокеш, в Мілоан оформила реструктуризацію, по іншим згодом так само що могла те платила частинами. Мама все ж таки потроху теж мені допомогала. Самі відбиті були Кредитап - вон кошмарили дуже і мене, і оточення, залякували і т.п. Короче все нібито потроху рухалося. Нових кредитів я не брала, бо мені б і не дали в купою прострочених.
На початок 2023 року в мене вже їх залишилося менше половини. І от навесні було багато витрат, коштів не вистачало. І я знову влізаю в один мікрозайм, потім в ще один, і ще один. Знов та сама дурня. Радує тільки те, що їх не 40, як минулого разу, а вдвічі менше. Як же я тепер себе ругаю, що знов полізла до них. Ну на***, питаю я себе.
Зараз я вже повернулась в Україну. І мрію закрити все це, і більше ніколи не повертатися до цього. Для себе хочу виписати все, і потроху рухатися.
Тож що маю на сьогодні:
1). Тенго - тіло 2500, плачу частинами кожні 1-2 тижні, залишок на зараз 1250
2) Алекскредіт - тіло 6300, з відсотками 7888, були пролонгації по 1500 штук 5 точно.
3) Нові кредити - тіло 2700, з відсотками 3500 на зараз, на простроченні вже більше 2 тижнів. До цього було багато пролонгацій, бо взяла його одним з перших.
4) Манівео - тіло 19000, була прострочка, сплатила 10 тис., оформила реструктуризацію, але по ній не внесла черговий платіж, продали АФК, почали кошмарити оточення. Нарахували мені 42 тис. Але домовилися за 24 тис, сплатила наприкінці липня, щоб відчепилися. Бо з АФК спілкуватися було жахливо.
5) КредитКаса- тіло 5600, з відсотками 7900 зараз, 5 днів прострочення, шлюсь смс і дзвонять. Пролонгаціями вже сплатила їм більше тіла.
6) КлікКредит - тіло 7500, з відсотками 12737, прострочення 8 днів. Мовчки передали справу до "Кредит борг солюшенз" (хоча я про це дізналася сьогодні, коли зайшла в особистий кабінет)
7) Єгроші - тіло 9400, на зараз вже 20723, прострочення 21 день. Дзвонили і мені, і чоловіку, пропонували внести 10 тис., а залишок розбити на дві частини з поалтою раз на два тижні. Але в мене немає коштів. Тепер чекаю, що вони робитимуть. Платила їм 1 раз - 1000 грн, один раз 600 грн., і ще кожного дня знімають примусово в мене по 10 грн з карти.
8) Мікрокеш - тіло 1500, з відсотками 2322, прострочення 2 дні. Були пролонгації, багато, по 250 грн.
9) Містермані - тіло 1500, з відсотками 1800, поки без прострочення. Були пролонгації.
10) Качай гроші - тіло 2500, з відсотками 4437, прострочення 14 днів. Були пролонгації. Шлють смс про погіршення КІ
11) Банана-кредит - тіло 1800, з відсотками 2610, прострочення 3 дні, були пролонгації
12) Аванс - тіло 10000, з відсотками 15771, прострочення 9 днів, дзвонять по 100 разів на день, вчора надіслали смс, що будуть звертатись до контактних осіб. Пролонгації були, в сумі приблизно як тіло.
13) Фінбар - тіло 8000, з відсотками 14600, прострочення 13 днів, ситуація така сама як і в Аванс
14) Фкредит - тіло 1500, робила часткові платежі, на зараз 1200 сума, поки без прострочення.
15) Просто-кредит - тіло 1500, з відсотками 2200, на пролонгації до кінця місяця.
16) Ева-кеш - тіло 3900, з відсотками 9945, продали Прімоколект.
17) Щвикдогроші - тіло 9000, з відсотками 12573, прострочення 5 днів.
18) Майкредіт - тіло 5000, з відсотками 6125, зараз на пролонгації до 25.08.
Крім цього, по старим кредитам, взятим до війни, залишились:
Гоуфінгоу - продан в Прімоколект, по реструктуризації плачу по 700 грн./місяць, залишилось 2798, тобто 4 платежі.
Еврогроші - продані в ЄАПБ, з 3000 тіла, хотіли 8500, домовилися на 6500. Вже два дні тому сплатила, чекаю на довідку.
Кошельок - тіло було 4000, до кінця 2022 відсотки не рахувались, я вносила їм 2000. А от в цьому році вони відновили нарахування відсотків. І поки що я з ними не спілкувалась, і вони мовчать так само.
Смартівей - 10400, мовчать всі півотра року.
Кумо - тіло 5200, з відсотками 17 з чимось тисяч. Періодично шлють листи на пошту та смс. От вчора написала їм, щоб домовитись про якусь адекватну суму.
І є також Монобанк і Приват кредитки, по яким щомясяця роблю платежі.
І найбільше я себе караю за те, що знову ж таки я не розповіла нікому про нову хвилю боргів. Тобто всі знають, що я ще розраховуюся зі старими, що були до війни, а про нові - ні.
Я на дзвінки не відповідаю, поставила Фільтр дзвінків ще на початку війни. Мамі також встановила. Чоловіку дзвонять рідко. І в принципі Найбільше не хочеться, щоб кошмарили оточення. Наприклад, деякі контори десь взяли номер свекрухи, а вона панікер такий, що капець.
Буду вдячна за поради, критику та підтримку. А також може якісь підказки, з ким і як себе поводити?
Наскільки розумію, то в першу чергу мені потрібно розібратися з Кредиткасою і Єгроші, бо вони найгірші.
п.с. Якщо цікаво, що й як закривала за період війни (а їх було багато), напишіть - я зроблю окремий допис.