⚖️ Результат суду з ТОВ «СВЕА ФІНАНС» — клієнт поверне лише тіло кредиту. Комісія та штраф скасовані

• Автор теми Автор теми Tarass
  • Дата початку Дата початку
  • Відповіді Відповіді 0
  • Перегляди Перегляди 68

Tarass

Адвокат-Душечка
Адвокат
Дописи
19336
Рішення
7
Реакції
37184
Бали
7345
Сайт
www.lawyer-ti.com
Отже, в кінці липня до мене звернувся клієнт — ТОВ «СВЕА ФІНАНС» подав позов на 27 600 грн за кредитом 10 000 грн, виданим у вересні 2024 року строком на 345 днів.
1788344887088.webp

У відзиві я звернув увагу суду на дві речі: комісія — нікчемна умова, штраф — заборонений законом під час воєнного стану. Суд погодився з обома аргументами.

Договір передбачав комісію за «обслуговування кредиту» — 14% від суми кредиту щомісяця протягом усього строку кредитування. За 345 днів це склало 12 600 грн. Більше, ніж сам кредит.
Я вказав на правову позицію Верховного Суду: надання кредиту — це обов'язок фінансової установи за договором, а не послуга, яку замовляє позичальник. Обслуговування кредиту так само відповідає лише економічним потребам кредитора. Брати за це гроші з позичальника — незаконно. Умова договору про комісію є нікчемною і не потребує окремого визнання недійсною.
Суд застосував цю позицію і відмовив у стягненні 12 600 грн комісії.
5 000 грн штрафу нараховано за прострочення платежів під час воєнного стану. Пункт 18 перехідних положень ЦК України прямий: з 24 лютого 2022 року і протягом усього воєнного стану позичальник звільнений від неустойки, штрафів і пені за кредитними договорами. Без винятків і незалежно від того, коли саме укладено договір.
Суд відмовив у стягненні штрафу в повному обсязі.

Реальна річна процентна ставка за цим договором — 1941% річних. Офіційна відсоткова ставка — 0,001%. Різниця покривалась комісією. Цей трюк виглядає по-різному в різних договорах, але суть одна: плата за «обслуговування» маскує те, що по факту є відсотками — і водночас є незаконною.

свеа27.webp

Клієнт поверне рівно те, що отримав. Ні копійки комісії, ні гривні штрафу.

Зв'яжіться зі мною Адвокат Тарас Підодвірний — розберемось з вашою ситуацією.

Назад
Угорі