Я живу в селі. Чоловік працює, я красіва, чекаю поки мине термін позовної давності (28 лютого 2022 року) по всіх моїх 11-ти канторах)) саджу город, багато чого заморожую в сезон і консервую, постійно щось печу, варю і ліплю.
Подивилася в програму по обліку, в середньому 10 тис в місяць витрачаємо на все про все: продукти, комунальні і т.д. З живності 4 коти, 2 собаки (напідбирали безпритульних тому так багато).
Навесні купили тільки курей несучок, осінню зарубали, а так нічого не тримаємо і не будемо бо я не хочу.
Дрова заготовлюємо для опалення самі, хоча це теж витрати: привезти, бензин, помічникам заплатити. Ну й наробитися коло них треба.
По продуктах: по можливості купуємо все великими об'ємами. Так дешевше і зручніше. Нема такого, що нині купила 1 кг цукру, завтра 1 кг муки. Мішок цукру, мішок муки, мішок корму котам, 10 л олії і т.д.
В кінці зими купили в магазині по 55 грн м'ясо-сала, витратили вечір щоб відділити одне від іншого, закрутили 24 тушонки і ще 7 л смальцю натопили. Так як я м'яса не їм вже 9 місяців, йому того вистачить на довго.
На їжі не економимо але й не розкошуємо бо може просто не привикли до якоїсь екзотики. Коли чогось хочеться - купуємо. 4000-5000 грн на продукти в місяць плюс свої овочі/закрутки/варення/заморозка і т.д
Не куримо вже обоє, суттєва економія то факт.
Не п'ємо, тільки безалкогольне пиво. Тим не менше, активно юзаємо самогонний апарат. Бо самогонка в селі - то своєрідна валюта. Чи допоміг хтось, чи віник зробив чи черевики зашив - налив самогонки і всі діла. Собівартість 1 л 40 грн.
В кафе не ходимо і не їздимо. Одяг переважно секонд і мене влаштовує. Манікюр - ножиці і пилочка, навіть лаки повикидувала, то від лукавого)?
Побутова хімія без фанатизму, треба й про природу подумати.
Та й таке.