Фінансова грамотність.

• Автор теми Автор теми Zloj rock
  • Дата початку Дата початку
  • Відповіді Відповіді 921
  • Перегляди Перегляди 38K

Чи вважаєте ви себе фінансово грамотним?

• Так

• Ні

• А що це?

Результати будуть показані лише після голосування.
Якраз це і свідчить про відсутність базових навичок. Тобто жити по можливості, а не бажанню, не брати кредити і борги, фінансова подушка.
Питання фін грамотності форумчан, на мій суб'єктивний погляд, це для початку ці три пункти.
Підіб'ю всі борги сьогодні і робитиму тут щомісячні звіти з поясненнями. Такий собі інтерактив) Вилазитиму з цього болота.
Як Ви пропонуєте робити ТУТ звіти, в якій формі?

Що я маю:
Кредити:
4 МФО, тіло 30000
Карта Альфабанк, на балансі -27367

Борги:
Брат-20000
Льоша-160$
Тарас-10000
Сестра-4500
Оля-9000
Саня-1000
Артьом-3400
Соколова-1500

Дохід зараз копійчаний (~10000)+чекаю виплату за виграний суд (там копійки, але перспективний наступний суд на серйозну суму, після отримання виплати).
Щомісяця 20-го числа писатиму повний звіт по доходам, кількості і категоріям витрат.

Що я маю:
Кредити:
4 МФО, тіло 30000

Борги:
Брат-20000
Льоша-160$
Тарас-10000
Сестра-4500
Оля-9000
Саня-1000
Артьом-3400
Соколова-1500

Дохід зараз копійчаний (~10000)+чекаю виплату за виграний суд (там копійки, але перспективний наступний суд на серйозну суму, після отримання виплати).
Щомісяця 20-го числа писатиму повний звіт по доходам, кількості і категоріям витрат.
Розумієте, тут ще багато є калососів, які періодично випасають форумчан, багато з нас дали шарагам повну інформацію про себе. Я б на Вашому місці подумала про безпеку свою і форумчан, перш ніж АЖ таким чином відкривати всі карти для калососів і їх служб. Тут або Ви і є агентом, або трохи не думаєте головою.

Розумієте, тут ще багато є калососів, які періодично випасають форумчан, багато з нас дали шарагам повну інформацію про себе. Я б на Вашому місці подумала про безпеку свою і форумчан, перш ніж АЖ таким чином відкривати всі карти для калососів і їх служб. Тут або Ви і є агентом, або трохи не думаєте головою.
Я не агітую інших слідувати моєму прикладу публічності, а на калососів болт клав.
Публікація моїх фінансових справ виключно для можливості конструктивного обговорення, демонстрації як з цього болота вилазити і самодисципліни.

Я не агітую інших слідувати моєму прикладу публічності, а на калососів болт клав.
Публікація моїх фінансових справ виключно для можливості конструктивного обговорення, демонстрації як з цього болота вилазити і самодисципліни.
Якщо так, то це дійсно цікаво. Я б з задоволенням обговорила пункт суди та повернкеня коштів.

Что-то я так и не поняла связи между покупкой лишней шоколадки и финансовой грамотностью :rolleyes:
Ну и не нагребать кучу дешёвого барахла - это тоже самый элементарный шаг, который слабо связан с этой пресловутой грамотностью. Простейшая логика

Что-то я так и не поняла связи между покупкой лишней шоколадки и финансовой грамотностью :rolleyes:
Ну и не нагребать кучу дешёвого барахла - это тоже самый элементарный шаг, который слабо связан с этой пресловутой грамотностью. Простейшая логика
Нет, ну если человек своим примером покажет и даже кому-то помежет научится экономить деньги, которых ни на что не хватает, то почему бы и нет? Насчёт судов интересно, как ему удаётся возвращать свои кровные.

Що я маю:
Кредити:
4 МФО, тіло 30000

Борги:
Брат-20000
Льоша-160$
Тарас-10000
Сестра-4500
Оля-9000
Саня-1000
Артьом-3400
Соколова-1500

Оффтоп
кстати, хотелось бы напомнить, что пришло время вернуть таки мне деньги)))

Зв'язок простий. Через інфантильне бажання витратив на абсолютно рівному місці ~100 грн, які не мав витрачати. Приклад як робити не треба.
Нет, ну если человек своим примером покажет и даже кому-то помежет научится экономить деньги, которых ни на что не хватает, то почему бы и нет? Насчёт судов интересно, как ему удаётся возвращать свои кровные.
Сподіваюся що справлюсь/покажу/навчу/надихну.
Суд був не по шарагах, а через неповний розрахунок при звільненні майже 3 роки тому. Як отримаю виплату, то подаватиму за затримку розрахунку. З мого досвіду-не можна економити на адвокаті. Відмовився від досвідчених юристки з позитивним бекраундом за 2000 (даєш документи і все повністю сама робить по напрацьовано у механізмі), а зв'язався з профаном за 800. Це тільки телефонні консультації, купа помилок, зайвих витрат і затягування. Коротше урок засвоїв, наступна справа з тою юристкою за 3000 одразу+13% по результатам (~50000 сподіваюся отримати).
Ще протягом дня підіб'ю і опублікую витрати по категоріям за попередній місяць. Щоб синхронно було.

Зв'язок простий. Через інфантильне бажання витратив на абсолютно рівному місці ~100 грн, які не мав витрачати. Приклад як робити не треба.

Сподіваюся що справлюсь/покажу/навчу/надихну.
Суд був не по шарагах, а через неповний розрахунок при звільненні майже 3 роки тому. Як отримаю виплату, то подаватиму за затримку розрахунку. З мого досвіду-не можна економити на адвокаті. Відмовився від досвідчених юристки з позитивним бекраундом за 2000 (даєш документи і все повністю сама робить по напрацьовано у механізмі), а зв'язався з профаном за 800. Це тільки телефонні консультації, купа помилок, зайвих витрат і затягування. Коротше урок засвоїв, наступна справа з тою юристкою за 3000 одразу+13% по результатам (~50000 сподіваюся отримати).
Ще протягом дня підіб'ю і опублікую витрати по категоріям за попередній місяць. Щоб синхронно було.
Чекаємо, будемо обговорюаати, поки що я не відслідковую - в чому саме у Вас економія? Теоретично Ви в чомусь праві, а на практиці?

Курцям раджу не чекати 24 години, а кидати)
Про спонтанні покупки: думаю справа в тому що лише починаю вчитися.
Знижка на шоколадки норм, купив по 32, а в супермаркетах такий шоколад по 42-45.

Тут дарма. Є класна тема мінімалізму, але то треба гармонійно прийти, не змушуючи себе.
Одне з правил: купувати тільки найвищої якості речі і коли дійсно потрібно. Купуючи одну, потрібно такої ж самої позбутися. Сам думаю по приїзду додому роздати/викинути 80% речей, бо половину з того не одягав років 3. Взуття пар 8, а ношу одну і все таке. Більше того, всю зиму проходив в одному комплекті, міняю лише футболки і спіднє, бо мені так зручно, нащо три шафи одягу, питання риторичне.

То ділися досвідом і висновками, як практик)

Звісно що потрібно з дитинства, та у більшості батьки самі далекі від цього. Виходить змушені шляхом навчання на помилках вчитися зараз.

З метою ділитися досвідом і думками, інформаційного обміну.

Для себе трактую як вміння (саме вміння, а не розуміння), збільшувати свій капітал на постійній основі, планомірним розподілом ресурсів.
Не брати кредити, якщо це призведе до даремних переплат, брати-щоб заробити більше коштів.
Стримуватися від імпульсиву, гоніння за модою і бажання здаватися тим ким не є, а купувати лише дійсно потрібні речі високої якості на власні кошти.
Мати фінансову подушку для надзвичайних подій.
Грамотно вкладати щомісячні надлишки ресурсів, для того щоб захиститися від інфляції, в подальшому отримувати більше, а працювати-менше.
Ну і подібне.
Цитируя классика: "Заберите у меня сигару- и я вам обьявлю войну!"
Я согласна без шакалядок и даже мняса. Но без сигареток- нит, нит, нит!!! Внимание, стих:

Сигарета, сигарета,
Ты одна не изменяешь
Я люблю тебя за это,
Ты сама об этом знаешь.

Занавес.

Я согласна без шакалядок и даже мняса. Но без сигареток- нит, нит, нит!!! Внимание, стих:

Сигарета, сигарета,
Ты одна не изменяешь
Я люблю тебя за это,
Ты сама об этом знаешь.

Занавес.
Рано ещё занавес.

Сигаретка ? с кофейком ☕
Не заменится мяском

Сигарета, сигарета,
Ты одна не изменяешь
Я люблю тебя за это,
Ты сама об этом знаешь.

Занавес.
Я курить ? бросать не буду
Но про ? мяско не забуду

Чекаємо, будемо обговорюаати, поки що я не відслідковую - в чому саме у Вас економія? Теоретично Ви в чомусь праві, а на практиці?
Економія буде в наступному:
Жодного фастфуду-(це економія і збереження здоров'я).
Купівлі по правилу 24 годин-можливість обдумати і зважити доцільність без імпульсиву.
Увага до комісій-не складно ж провести платіж через сусідній термінал.
Використання кешбеку-наприклад у альфи цей місяць +20% за транспорт, десь 100 грн повернулося за поїзд.
"Вільні" кошти на кредитку-зменшення %
Одяг і взуття-тільки по не обхідності. При купівлі нової речі-позбуватися такої ж аналогічної.
Аптека-використання додатку "Таbletki.ua", за ті ж самі препарати можна зекономити 10-70%, часто навіть в одній і тій же аптеці!
Техніка- жодних надбань, у випадку поломки купувати через hotline.
Їжу максимально готувати самостійно з простих продуктів. Зменшити кількість цукру, пальмової олії та подібного (як бонус-корисно).
Мінімум витрат на дозвілля.
В понеділок підніму питання, щоб взяти додаткові обов'язки/робочий час, для підвищення з/п, або ж змінюватиму роботу.

Те що перше прийшло на думку.

Экономия в том,чтоб не покупать ненужных вещей и не совершать иррациональные покупки. Эта схема реально работает. Я ,был период,по ней жила долго,при чем,я не скажу что я прям себе отказывала,просто думала перед тем,как в корзину что-то бросить. И деньги были,и в холодильнике все было,и на отдых было и еще и оставалась дрыньк. А потом что-то пошло не так и в Ухане лаборатория гэкнулась медным тазом ,а дальше как у всех..
Оо
Купівлі по правилу 24 годин-можливість обдумати і зважити доцільність без імпульсиву.
Використання кешбеку-наприклад у альфи цей місяць +20% за транспорт, десь 100 грн повернулося за поїзд.
Одяг і взуття-тільки по не обхідності. При купівлі нової речі-позбуватися такої ж аналогічної.
Аптека-використання додатку "Таbletki.ua", за ті ж самі препарати можна зекономити 10-70%, часто навіть в одній і тій же аптеці!
Їжу максимально готувати самостійно з простих продуктів. Зменшити кількість цукру, пальмової олії та подібного (як бонус-корисно).
В понеділок підніму питання, щоб взяти додаткові обов'язки/робочий час, для підвищення з/п, або ж змінюватиму роботу.

О,контроль комиссии эт да.это Необходимо всем. Я вчера из-за собственной лени пройти лишние 200 метров к другому терминалу,переплатила 17 гривен за пополнение мобилки на 70 ..?мелочь,а капец как неприятно,хоть я и транжира по сути..

анакуа так жить?

Це дуже слушні поради, кажу без іронії. Тепер чекаємо, конкретно, скільки гривень экономії і на що було потрачено, або скільки і куди. Фастфуд ? згодна, ще б від кави вуличної відмовитись, а заварювати дома і на роботі, теж економія, бо за два великих лате, можна купити 250 гр. натуральної меленої кави, ще й не останнього сорту. Це я перевірила, але інколи зриааюсь.
анакуа так жить?
Экономия денег

Назад
Угорі