Фінансова грамотність.

• Автор теми Автор теми Zloj rock
  • Дата початку Дата початку
  • Відповіді Відповіді 921
  • Перегляди Перегляди 38K

Чи вважаєте ви себе фінансово грамотним?

• Так

• Ні

• А що це?

Результати будуть показані лише після голосування.
Абсолютна більшість людей не володіє навиками базової фінансової грамотності.

Screenshot_25640218_044129.webp

Недолго думал над ответом в опросе.
Все-таки, нет. Не считаю себя финансово грамотным.
Был бы таким, не было бы многих проблем, связанных с финансами.
Мало того, вряд-ли бы сейчас существовал наш любимый форум. Конечно и безусловно все находящиеся здесь не являются до конца финансово грамотными.

Смысла именно для себя я не вижу. Хочешь чего-то больше-зарабатывай больше, от и усьо для меня. На что я трынькнуть могу я и сама отлично знаю, мне он нах не нужен. А, была пыталась вести тот учет- для меня скукатищааа. А кому нравится- молодчаги.
Може тому і трезвонять колектори та складно пригадати всі борги?
Проходив різні етапи по життю, заробляв від 100 до 2000$ і завжди не вистачало. Тому і почав цікавитися темою фін грамотності.
Сьогодні вкотре проявив імпульсивніність при поході за покупками. Хотів шоколадку і кілограм печива, а взяв 3 шоколадки, печиво, батончик, снеки і пиріжок. Вважаю доцільним ввести чітке правило 24-х годин, перед купівлею.

Останнє редагування:
Проходив різні етапи по життю, заробляв від 100 до 2000$ і завжди не вистачало. Тому і почав цікавитися темою фін грамотності.
Сьогодні вкотре проявив імпульсивніність при поході за покупками. Хотів шоколадку і кілограм печива, а взяв 3 шоколадки, печиво, батончик, снеки і пиріжок. Вважаю доцільним ввести чітке правило 24-х годин, перед купівлею.

Причем тут калеки и вспоминать о долгах-хз. У вас как всегда"земля,земля, я космос"
Про 24 часа для шоколадки и печенья это мощно,да??? Еще б курильщикам советовали 24 часа ждать. А если нужна была 1 шоколадка, купили 3 и еще разной х*ени- отут хз
Хотя, если норм скидка, то можно взять на неделю. От така х*ня, малята

почав цікавитися темою фін грамотності.
Сьогодні вкотре проявив імпульсивніність при поході за покупками. Хотів шоколадку і кілограм печива
Ви зламали мій світогляд на нівець!

А я тепер стала шкодувати гроші на себе і це жесть. Треба взуття нове купляти, а я все жалію гроші на це викинути....в магазі чітко купляю тільки необхідну їжу

Смешно, на форуме должников есть люди, считающие себя финансово грамотными) Разве что сейчас уже выучились, на своих ошибках.

Смешно, на форуме должников есть люди, считающие себя финансово грамотными) Разве что сейчас уже выучились, на своих ошибках.
А что именно смешного ? Люди не роботы - не ошибается, кто ничего не делает :oops:

Смешно, на форуме должников есть люди, считающие себя финансово грамотными)
В чем составляющая смеха?
Или Вы считаете, что на форуме люди глупые? Опять же, "форум должников" - это название, которое закрепилось только потому, что было уникальным.
Не все могли получить высшее образование по кредитной сфере.
И надо бы начать с самого главного: что такое изначально финансовая грамотность?! И от этого уже отталкиваться.
Люди не роботы - не ошибается, кто ничего не делает :oops:
Даже роботы ошибаются ;)

Смешно то что вы так считаете! Это даже не смешно, а печально!!!

А я захотів і до пива взяв гарної дорогої рибки... Ой бляха, горішки треба було брати...(((
Основи фінансової грамотності треба зі школи закладати +батьки (що у нас не робиться), а людина коли виросте сама вирішить як їй жити, 1 чи 20 шоколадок купляти.

Останнє редагування:

Нет никакого смысла ни в одном из "методов", если подопытному не понятна суть. Так-то можно на гречке и бобах годик посидеть, и сэкономить на еде по несколько тысяч в месяц. Но причем тут фин. грамотность?))

Вже п'ятеро успішних і випадково сюди потрапивших осіб. Може поділитеся досвідом?)
А вот это уже лишнее!!! Вы с какой целью создали тему и задаёте такой вопрос если такое пишете?

А что такое финансовая грамотность?
Везде, на каждом углу это выражение, а что оно значит?
Понимание как не влезать в долги? Или понимание как распоряжаться своими деньгами? А может быть, знание того, как работает монетарная политика? Или умение рассчитать сложный процент и приведенную стоимость будущих фин.поступлений?
В любом случае, я не считаю себя финансово грамотным в абсолюте, но и неграмотным назвать не могу. Многое уже изучено, но во мраке скрыто еще больше.

Про 24 часа для шоколадки и печенья это мощно,да??? Еще б курильщикам советовали 24 часа ждать. А если нужна была 1 шоколадка, купили 3 и еще разной х*ени- отут хз
Хотя, если норм скидка, то можно взять на неделю. От така х*ня, малята
Курцям раджу не чекати 24 години, а кидати)
Про спонтанні покупки: думаю справа в тому що лише починаю вчитися.
Знижка на шоколадки норм, купив по 32, а в супермаркетах такий шоколад по 42-45.
А я тепер стала шкодувати гроші на себе і це жесть. Треба взуття нове купляти, а я все жалію гроші на це викинути....в магазі чітко купляю тільки необхідну їжу
Тут дарма. Є класна тема мінімалізму, але то треба гармонійно прийти, не змушуючи себе.
Одне з правил: купувати тільки найвищої якості речі і коли дійсно потрібно. Купуючи одну, потрібно такої ж самої позбутися. Сам думаю по приїзду додому роздати/викинути 80% речей, бо половину з того не одягав років 3. Взуття пар 8, а ношу одну і все таке. Більше того, всю зиму проходив в одному комплекті, міняю лише футболки і спіднє, бо мені так зручно, нащо три шафи одягу, питання риторичне.
Хороша тема.
Протягом останніх 2,5 років змінилось моє ставлення до коштів. Все інакше.
То ділися досвідом і висновками, як практик)
Смешно то что вы так считаете! Это даже не смешно, а печально!!!

А я захотів і до пива взяв гарної дорогої рибки... Ой бляха, горішки треба було брати...(((
Основи фінансової грамотності треба зі школи закладати +батьки (що у нас не робиться), а людина коли виросте сама вирішить як їй жити, 1 чи 20 шоколадок купляти.
Звісно що потрібно з дитинства, та у більшості батьки самі далекі від цього. Виходить змушені шляхом навчання на помилках вчитися зараз.
А вот это уже лишнее!!! Вы с какой целью создали тему и задаёте такой вопрос если такое пишете?
З метою ділитися досвідом і думками, інформаційного обміну.
А что такое финансовая грамотность?
Для себе трактую як вміння (саме вміння, а не розуміння), збільшувати свій капітал на постійній основі, планомірним розподілом ресурсів.
Не брати кредити, якщо це призведе до даремних переплат, брати-щоб заробити більше коштів.
Стримуватися від імпульсиву, гоніння за модою і бажання здаватися тим ким не є, а купувати лише дійсно потрібні речі високої якості на власні кошти.
Мати фінансову подушку для надзвичайних подій.
Грамотно вкладати щомісячні надлишки ресурсів, для того щоб захиститися від інфляції, в подальшому отримувати більше, а працювати-менше.
Ну і подібне.

Останнє редагування:
Знижка на шоколадки норм, купив по 32, а в супермаркетах такий шоколад по 42-45.

Тут дарма. Є класна тема мінімалізму, але то треба гармонійно прийти, не змушуючи себе.
Одне з правил: купувати тільки найвищої якості речі і коли дійсно потрібно. Купуючи одну, потрібно такої ж самої позбутися. Сам думаю по приїзду додому роздати/викинути 80% речей, бо половину з того не одягав років 3. Взуття пар 8, а ношу одну і все таке. Більше того, всю зиму проходив в одному комплекті, міняю лише футболки і спіднє, бо мені так зручно, нащо три шафи одягу, питання риторичне.

Звісно що потрібно з дитинства, та у більшості батьки самі далекі від цього. Виходить змушені шляхом навчання на помилках вчитися зараз.

Для себе трактую як вміння (саме вміння, а не розуміння), збільшувати свій капітал на постійній основі, планомірним розподілом ресурсів.
Не брати кредити, якщо це призведе до даремних переплат, брати-щоб заробити більше коштів.
Стримуватися від імпульсиву, гоніння за модою і бажання здаватися тим ким не є, а купувати лише дійсно потрібні речі високої якості на власні кошти.
Грамотно вкладати щомісячні надлишки ресурсів, для того щоб захиститися від інфляції, в подальшому отримувати більше, а працювати-менше.
Ну і подібне.
Я промовчу

Ну і подібне.
Цікаво... Але пункт з надлишком коштів якось мене шокував. Надлишок взагалі він існує? Я маю на увазі форумчан, багато з нас ще брали в борг на погашення процентів і пролонгації у фізосіб, друзів, родичів, яким потрібно віддавати, а ще коммуналка і хоч якесь харчування та проїзд. Питання надлишку у нашому випадку - це скільки і від чого той надлишок буде? Якщо звісно, ви нікому не винні, немає судів та зносу ІН і т.д. тоді питань нема, а про нас,форумчан йде мова. Людям не те що на шоколадку відкласти, на проїзд до роботи відкласти не вдається, звісно у кого вона ще залишилась. Питання фінансової грамотності форумчан - це як вижити на зарплату при цьому більше половини доходу йде на борги і це при тому, що шарагам, а в багатьох їх більше 10ти, ніхто не платить. Тільки фізособам і банкам, по яким немає боргів, таких багато на форумі. Я не виключення і розумію, що потрібно мати щось на випадок хвороби і форсмажора, але питання - що? З чого? Відмовивши собі в чому? Дихати повітрям? Палити - згодна, купувати речі, які дешеві і роками висять в шафі - теж згодна, це слушно. Отак по пунктам можна до чогось дійти. Але, звісно, це тільки навчить виживати, а не вирішить проблему. А виживати нам потрібно. Ми ж люди Ікс.

Цікаво... Але пункт з надлишком коштів якось мене шокував. Надлишок взагалі він існує? Я маю на увазі форумчан, багато з нас ще брали в борг на погашення процентів і пролонгації у фізосіб, друзів, родичів, яким потрібно віддавати, а ще коммуналка і хоч якесь харчування та проїзд. Питання надлишку у нашому випадку - це скільки і від чого той надлишок буде?
Якраз це і свідчить про відсутність базових навичок. Тобто жити по можливості, а не бажанню, не брати кредити і борги, фінансова подушка.
Питання фін грамотності форумчан, на мій суб'єктивний погляд, це для початку ці три пункти.
Підіб'ю всі борги сьогодні і робитиму тут щомісячні звіти з поясненнями. Такий собі інтерактив) Вилазитиму з цього болота.

Назад
Угорі