Вибачаюся за затримку, вони відчепилися і хочеться найскоріше забути цей страшний сон. Ось зразки заяв. Сподіваюся, що допоможуть і вам позбавитися цього терору
АДРЕСАТ: Національному банку України
Україна, 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9
e-mail:
[email protected]
ЗАЯВНИК:
ЗАЯВА
«__» ________ 2025 року об ___ годині ___ хвилин я, __________________________,
отримав телефонний дзвінок на мій номер телефону _______________ від невідомої особи
(жінки/чоловіка), що не назвала свої ім’я.
Ця особа стверджувала, що я нібито винен цій компанії грошові кошти у розмірі
__________ грн. Також вона вимагала від мене негайно ці грошові кошти повернути, бо інакше
для мене настануть тяжкі наслідки. На питання які саме, мені повідомили, що будь-які аж до
смерті.
Шляхом перемовин з цією особою я дізнався, що вона є працівником компанії BitCapital,
яка надає послуги кредитування криптовалютою через веб-сайт
https://bitcapital.online/ (далі - веб-
сайт).
Також «__» _______ 2025 року об ___ годині ___ хвилин я отримав повідомлення у
месенджер _______________ у якому невідома особа знову вимагала від мене повернути
неіснуючий борг компанії BitCapital та погрожувала мені тяжкими наслідками. Коли я відмовився
віддавати неіснуючий борг, мені у відповідь надіслали погрози та підробні фотографії , на яких був зображений я.
Пізніше, ознайомившись із інформацією, що зазначена на веб-сайті я дізнався, що його
власником є юридична особа, що створена за законодавством Англії та Вельсу SOCIAL FINANCE
CARE AND WELLBEING INVESTMENTS LLP (далі - Компанія). Саме ця Компанія зазначена на
веб-сайті як надавач позики криптовалютою.
За інформацією, що зазначена на веб-сайті, його користувачі мають можливість укласти
договір позики, за яким отримувати у позику криптовалюту на визначений строк з обов’язком
наступного повернення цієї криптовалюти та сплати процентів/комісій за користування позикою.
Усі описані умови договору позики притаманні фінансовій послузі, а саме надання коштів
та банківських металів у кредит.
Треба зазначити, що за умовами договору позики позикодавець передає позичальнику
криптовалюту, тобто цифрові речі, а отже такий договір юридично не може бути договором
кредиту в силу положень ст. 1054 Цивільного кодексу України.
Однак тут варто згадати, що функціонал сайту
https://bitcapital.online/ дозволяє споживачам
не тільки отримувати у позику та повертати позику у криптовалюті а і купляти та продавати
криптовалюту. Тобто фактично користувачі сайту
https://bitcapital.online/ не отримують позику
криптовалютою. Користувачі сайту
https://bitcapital.online/ отримують у позику саме грошові
кошти і грошові кошти ж позичальники сплачують позикодавцю.
Таким чином, вбачається, що Компанія під виглядом позики цифрових речей надає
необмеженому колу споживачів фінансову послугу кредитування без наявності ліцензії на
здійснення діяльності фінансової компанії.
Також треба згадати, що така «позика» надається фізичній особі як нецільова (не для цілей
здійснення підприємницької діяльності), а отже вона цілком може підпадати під ознаки договору
споживчого кредитування.
За умовами договорів позики позичальники зобов’язані сплачувати позикодавцю проценти
за користування позикою за фіксованою ставкою у розмірі 1,6% від вартості позики. Одноразовукомісію за отримання позики у розмірі 6% від вартості позики, разову комісію за обслуговування
електронного кабінету та договору за фіксованою ставкою у розмірі 6% від вартості позики та
щоденну комісію за кожен черговий день володіння та розпорядження позикою за фіксованою
ставкою у розмірі 0,3% від вартості позики. Тобто фактично 31% від розміру позики за 10 днів
користування позикою – 3,1% від розміру позики у день.
Такий розмір процентів значно перевищує загальноприйнятний на ринку споживчого
кредитування і у декілька разів перевищує встановлені Законом України «Про споживче
кредитування» обмеження процентної ставки.
Чинний Закон України «Про фінансові послуги та фінансові компанії» надає
Національному банку України повноваження приймати рішення про належність або неналежність
певних послуг чи операцій, які за своєю суттю містять ознаки одного чи декількох видів
фінансових послуг до певного виду фінансових послуг, визначених законодавством та
здійснювати різної форми заходи реагування.
Ураховуючи зазначене, прошу дослідити діяльність Компанії щодо укладення із
споживачами договорів позики криптовалюти на предмет наявності у таких діях ознак фінансових
послуг.
__.__.20__ року
Заявник ______________ ___________________
ЗАЯВА
про злочин
Скоєний проти громадянина України __________________________, що носить ознаки
складів злочинів, передбачених ст. 190, ст. 129, ст. 301, ст. 182 Кримінального кодексу України.
«__» ________ 2025 року об ___ годині ___ хвилин я, __________________________,
отримав телефонний дзвінок на мій номер телефону _______________ від невідомої особи
(жінки/чоловіка), що не назвала свої ім’я.
Ця особа стверджувала, що я нібито винен цій компанії грошові кошти у розмірі
__________ грн. Також вона вимагала від мене негайно ці грошові кошти повернути, бо інакше
для мене настануть тяжкі наслідки. На питання які саме, мені повідомили, що будь-які аж до
смерті.
Шляхом перемовин з цією особою я дізнався, що вона є працівником компанії BitCapital,
яка надає послуги кредитування криптовалютою через веб-сайт
https://bitcapital.online/ (далі - веб-
сайт).
Також «__» _______ 2025 року об ___ годині ___ хвилин я отримав повідомлення у
месенджер _______________ у якому невідома особа знову вимагала від мене повернути
неіснуючий борг компанії BitCapital та погрожувала мені тяжкими наслідками. Коли я відмовився
віддавати неіснуючий борг, мені у відповідь надіслали погрози в підробні фотографії , на який був зображений я.
Пізніше, ознайомившись із інформацією, що зазначена на веб-сайті я дізнався, що його
власником є юридична особа, що створена за законодавством Англії та Вельсу SOCIAL FINANCE
CARE AND WELLBEING INVESTMENTS LLP (далі - Компанія). Саме ця Компанія зазначена на
веб-сайті як надавач позики криптовалютою.
За інформацією, що зазначена на веб-сайті, його користувачі мають можливість отримувати
у позику криптовалюту на визначений строк з обов’язком наступного повернення цієї
криптовалюти та сплати процентів/комісій за користування позикою.
Однак наголошую, що я жодних договорів із Компанією не укладав. Незважаючи на
зазначене, працівниками Компанії вимагаються з мене грошові кошти При цьому з метою
отримання таких грошових коштів працівниками Компанії вчиняються погрози (у тому числі і
убивством) та створюються підробні пopнoколлажи.
На мою думку такі дії Компанії (її посадових осіб) підпадають під ознаки вчинення
кримінальних правопорушень, що передбачені ст. 190 Кримінального кодексу України
(шахрайство), ст. 129 Кримінального кодексу України (погроза убивством)
Також варто зазначити, що «__» ______ 2025 року об ___ годині мені у застосунку Дія
прийшло повідомлення про те, що ТОВ «ФІНТЕЧ ЛАБ», ЄДРПОУ 41484702, Україна, 01054,
місто Київ, вул. Франка Івана, будинок 30, директор ГОРКУН АРТЕМ ОЛЕКСАНДРОВИЧ
зробила запит до ТОВ «УКРАЇНСЬКЕ БЮРО КРЕДИТНИХ ІСТОРІЙ» на доступ до моєї
кредитної історії з метою видачі кредиту.
Однак при цьому я жодного разу не звертався до ТОВ «ФІНТЕЧ ЛАБ» із заявами про
видачу кредиту та не маю жодного укладеного із цією компанією кредитного договору.
Такі дії ТОВ «ФІНТЕЧ ЛАБ» (його посадових осіб) на мою думку підпадають під ознаки
кримінального правопорушення, що передбачене ст. 182 Кримінального кодексу України
(порушення недоторканності приватного життя).
Враховуючи викладене вище, з метою забезпечення завдань кримінального судочинства,
визначених статтею 2 КПК України, щоб кожний, хто вчинив злочин, був притягнутий до
відповідальності і жоден невинний не був покараний, на підставі ст. 40, ч.5 статті 55 Конституції
України, ст. ст. 94-97 КПК України звертаюсь з цією заявою про злочин, відповідно з якою,-
ПРОШУ:
1. Прийняти та невідкладно внести інформацію про цю заяву про вчинення злочину до
Єдиного реєстру досудових розслідувань.
2. Розпочати за цією заявою про вчинення злочину досудове розслідування у формі
досудового слідства за вчинення дій, які мають ознаки складу злочину, передбаченого ст.
190, ст. 129, ст. 182 Кримінального кодексу України;
3. Повідомити заявника письмово у встановленому законом порядку та строк про
початок кримінального провадження та закінчення досудового розслідування шляхом
надсилання повідомлення за адресою ___________________________.
__.__.20__ року
АДРЕСАТ: ТОВ «УКРАЇНСЬКЕ БЮРО КРЕДИТНИХ ІСТОРІЙ»
Україна, 01001, м. Київ, вул. Грушевського, 1Д
e-mail:
[email protected]
ЗАЯВНИК:
ЗВЕРНЕННЯ
Я, __________________________, «__» січня 2025 року об ____ год. ____хв. отримав у мій
застосунок «Дія» повідомлення про те, що ТОВ «ФІНТЕЧ ЛАБ» (ЄДРПОУ 41484702, Україна,
01054, місто Київ, вул. Франка Івана (Шевченківський р-н), будинок 30) «__» січня 2025 року об
____ год. ____хв. зробив запит про мою кредитну історію з метою видачі кредиту.
Разом із тим, повідомляю, що я не звертався до ТОВ «ФІНТЕЧ ЛАБ» із заявою про видачу
кредиту. Так само я не маю і укладеного із ТОВ «ФІНТЕЧ ЛАБ» правочину, який би надавав ТОВ
«ФІНТЕЧ ЛАБ» дозвіл на доступ до моєї кредитної історії.
Наголошую, що я у жодній формі не надавав згоду на обробку моїх персональних
даних (у тому числі і даних моєї кредитної історії) ТОВ «ФІНТЕЧ ЛАБ».
Неправомірне розповсюдження ТОВ «УКРАЇНСЬКЕ БЮРО КРЕДИТНИХ ІСТОРІЙ» моїх
персональних даних (передача їх без жодних правових підстав ТОВ «ФІНТЕЧ ЛАБ») може бути
підставою притягнення посадових осіб обох зазначених підприємств до кримінальної
відповідальності за вчинення правопорушення, що передбачене ст. 182 Кримінального кодексу
України.
Ураховуючи зазначене прошу надати інформацію на якій підставі ТОВ «УКРАЇНСЬКЕ
БЮРО КРЕДИТНИХ ІСТОРІЙ» передало мою кредитну історію ТОВ «ФІНТЕЧ ЛАБ».
__.__.20__ року
АДРЕСАТ: Управління захисту прав споживачів фінансових послуг
Національного банку України
Україна, 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9
e-mail:
[email protected]
ЗАЯВНИК:
СКАРГА
Я, __________________________, «__» січня 2025 року об ____ год. ____хв. отримав у мій
застосунок «Дія» повідомлення про те, що ТОВ «ФІНТЕЧ ЛАБ» (ЄДРПОУ 41484702, Україна,
01054, місто Київ, вул. Франка Івана (Шевченківський р-н), будинок 30) «__» січня 2025 року об
Разом із тим, повідомляю, що я не звертався до ТОВ «ФІНТЕЧ ЛАБ» із заявою про видачу
кредиту. Так само я не маю і укладеного із ТОВ «ФІНТЕЧ ЛАБ» правочину, який би надавав ТОВ
Таким чином на мою думку ТОВ «УКРАЇНСЬКЕ БЮРО КРЕДИТНИХ ІСТОРІЙ»
неправомірно передало ТОВ «ФІНТЕЧ ЛАБ» мої персональні дані. ТОВ «ФІНТЕЧ ЛАБ» же у
подальшому здійснює неправомірну обробку моїх персональних даних.
Згідно інформації, що зазначене на сайті комплексної інформаційної системи НБУ ТОВ
«ФІНТЕЧ ЛАБ» має ліцензію на діяльність фінансової компанії та має право на надання
фінансової послуги надання коштів та банківських металів у кредит.
Відповідно до положень ст. 61 Закону України «Про Національний банк України»
Національний банк здійснює державне регулювання діяльності:… інших осіб, які здійснюють
діяльність з надання фінансових та супровідних послуг, - у формах та у спосіб, визначені Законом
України «Про фінансові послуги та фінансові компанії».
Відповідно до положень ст. 46 Закону України «Про фінансові послуги та фінансові
компанії» Регулятор здійснює нагляд за діяльністю фінансових компаній, ломбардів із
застосуванням ризик-орієнтованого підходу та принципу співмірності (пропорційності) відповідно
до цього Закону, інших законів України та нормативно-правових актів Регулятора. У межах
здійснення нагляду Регулятор має право:
1) застосовувати коригувальні заходи;
2) застосовувати заходи впливу;
3) письмово вимагати від фінансової компанії, ломбарду інформацію та копії документів, а
також письмові пояснення з питань їх діяльності;
4) проводити інспекційні перевірки.
Також варто зазначити, що відповідно до положень Закону України «Про організацію
формування та обігу кредитних історій» державне регулювання діяльності Бюро кредитних історій
здійснюється Уповноваженим органом відповідно до цього Закону. Уповноваженим органом є
Національний банк України. Уповноважений орган зокрема контролює відповідність діяльності
Бюро вимогам цього Закону, нормативно-правових актів Уповноваженого органу та Положенню
Бюро.
Ураховуючи зазначене, з метою припинення явно протиправних діянь, які полягають у
неправомірній обробці та розповсюдженні моїх персональних даних, прошу провести перевірку
діяльності бюро кредитних історій ТОВ «УКРАЇНСЬКЕ БЮРО КРЕДИТНИХ ІСТОРІЙ» та
фінансової компанії ТОВ «ФІНТЕЧ ЛАБ» згідно зазначених у цій скарзі обставин.
__.__.20__ року
АДРЕСАТ: Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини
Україна, 01008, м. Київ, вул. Інститутська, 21/8
e-mail:
[email protected]
ЗАЯВНИК:
СКАРГА
Таким чином на мою думку ТОВ «УКРАЇНСЬКЕ БЮРО КРЕДИТНИХ ІСТОРІЙ»
неправомірно передало ТОВ «ФІНТЕЧ ЛАБ» мої персональні дані. ТОВ «ФІНТЕЧ ЛАБ» же у
подальшому здійснює неправомірну обробку моїх персональних даних.
Відповідно до ст. 1 Закону України «Про захист персональних даних» (далі - Закон) цей
Закон регулює правові відносини, пов’язані із захистом і обробкою персональних даних, і
спрямований на захист основоположних прав і свобод людини і громадянина, зокрема права на
невтручання в особисте життя, у зв’язку з обробкою персональних даних.
Ч. 1 ст. 5 Закону встановлено, що об’єктами захисту є персональні дані.
Відповідно до положень ст. 22 Закону контроль за додержанням законодавства про захист
персональних даних у межах повноважень, передбачених законом, здійснює зокрема
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.
Ст. 23 Закону визначено, що Уповноважений має право:… проводити на підставі звернень
або за власною ініціативою виїзні та безвиїзні, планові, позапланові перевірки володільців або
розпорядників персональних даних в порядку, визначеному Уповноваженим, із забезпеченням
відповідно до закону доступу до приміщень, де здійснюється обробка персональних даних.
Ураховуючи зазначене, з метою припинення явно протиправних діянь, які полягають у
неправомірній обробці та розповсюдженні моїх персональних даних, прошу провести перевірку
ТОВ «УКРАЇНСЬКЕ БЮРО КРЕДИТНИХ ІСТОРІЙ» та ТОВ «ФІНТЕЧ ЛАБ» згідно зазначених у
цій скарзі обставин та притягти винних осіб до відповідальності відповідно до закону.
__.__.20__ року