⚖️ АТ «Універсал Банк» вимагав 205 172 грн — суд стягнув лише 37 629 грн. Відсотки та пеня відхилені. Ще одна перемога в суді над підступністю Monobank

• Автор теми Автор теми Tarass
  • Дата початку Дата початку
  • Відповіді Відповіді 3
  • Перегляди Перегляди 162

Tarass

Адвокат-Душечка
Адвокат
Дописи
19318
Рішення
7
Реакції
37160
Бали
7345
Сайт
www.lawyer-ti.com
Отже! АТ «Універсал Банк» (Monobank) звернувся до суду з вимогою стягнути з мого клієнта 205 172 грн заборгованості за карткою monobank, відкритою у вересні 2019 року.
1787225870747.webp

За сім років клієнт робив оплати — але банк спрямовував більшу частину платежів на відсотки, і «тіло кредиту» нібито не зменшувалося.
Я підготував відзив і послідовно розклав вимоги банку на складові. Суд задовольнив позов лише частково. Стягнуто 37 629 грн замість 205 172 грн.

133 773 грн відсотків, включених у тіло кредиту — вилучено з суми боргу.

Банк нараховував відсотки і автоматично зараховував їх назад, як тіло кредиту — тобто штучно збільшував суму боргу.
У відзиві я звернув увагу суду на просте: в анкеті-заяві, підписаній клієнтом у 2019 році, відсутні конкретні умови про нарахування відсотків — ні ставка, ні порядок, ні розмір.
Умови та правила monobank — об'ємний документ на сайті банку, який неодноразово змінювався. Довести, що клієнт погодив саме ті умови, що містять відсоткову ставку, — банк не зміг. Я наполіг на позиції Великої Палати Верховного Суду: споживач приєднується лише до тих умов, з якими він ознайомлений і які погоджені у підписаному документі. Анкета-заява таких умов не містить.
Суд погодився. Без доведеного погодження ставки — немає підстав включати відсотки в тіло боргу. 133 773 грн вираховані із заявленої суми.
Стягнуто лише реальна різниця між витратами і надходженнями по рахунку — 37 629 грн.

Вимога стягнути 33 769 грн пені — скасована повністю.
Пеня нарахована у 2025 році. Але з лютого 2022 року і протягом усього воєнного стану позичальник звільнений від неустойки — це пряма норма перехідних положень ЦК України, яка має пріоритет над іншими нормами. Я вказав на це у відзиві. Банк нарахував пеню всупереч прямій забороні. Суд відмовив у стягненні 33 769 грн.

моно200.webp

Клієнт заплатить у 5,5 разів менше, ніж вимагав банк)))

Ця справа — про системну проблему кредитних карток великих банків. Я знаю, як це використати. Якщо конкретні умови не погоджені в підписаному документі — вони не є обов'язковими для споживача. Суди це підтверджують, і ця справа — черговий тому приклад.
Якщо банк пред'являє вам борг за карткою monobank або іншим банківським продуктом із сумою, що значно перевищує ліміт, — варто перевірити, чи всі складові цієї суми підкріплені умовами, які ви реально підписували.

Зв'яжіться зі мною Адвокат Тарас Підодвірний — розберемось з вашою ситуацією.

Банк нараховував відсотки і автоматично зараховував їх назад, як тіло кредиту — тобто штучно збільшував суму боргу.
Коли вже судді почнуть називати речі своїми іменами, чому цураються терміну "анатоцизм"? Це ж відверте шахрайство, характерне для Приватбанка, А-Банка, Таскомбанка, Універсалбанка/Монобанака і особливо Ідея Банка, тобто "анатоцизм = тут був тігіпко".

Коли вже судді почнуть називати речі своїми іменами, чому цураються терміну "анатоцизм"? Це ж відверте шахрайство, характерне для Приватбанка, А-Банка, Таскомбанка, Універсалбанка/Монобанака і особливо Ідея Банка, тобто "анатоцизм = тут був тігіпко".
мене інше питання цікавить, коли суди, після того, як зроблять висновок, що людина, фактично, безпідставно сплачувала банку відсотки, має право на їх повернення? звісно, подаючи окремий позов)))

Назад
Угорі