⚖️ АТ «Універсал Банк» вимагав 205 172 грн — суд стягнув лише 37 629 грн. Відсотки та пеня відхилені. Ще одна перемога в суді над підступністю Monobank

• Автор теми Автор теми Tarass
  • Дата початку Дата початку
  • Відповіді Відповіді 0
  • Перегляди Перегляди 79

Tarass

Адвокат-Душечка
Адвокат
Дописи
19311
Рішення
7
Реакції
37146
Бали
7345
Сайт
www.lawyer-ti.com
Отже! АТ «Універсал Банк» (Monobank) звернувся до суду з вимогою стягнути з мого клієнта 205 172 грн заборгованості за карткою monobank, відкритою у вересні 2019 року.
1787225870747.webp

За сім років клієнт робив оплати — але банк спрямовував більшу частину платежів на відсотки, і «тіло кредиту» нібито не зменшувалося.
Я підготував відзив і послідовно розклав вимоги банку на складові. Суд задовольнив позов лише частково. Стягнуто 37 629 грн замість 205 172 грн.

133 773 грн відсотків, включених у тіло кредиту — вилучено з суми боргу.

Банк нараховував відсотки і автоматично зараховував їх назад, як тіло кредиту — тобто штучно збільшував суму боргу.
У відзиві я звернув увагу суду на просте: в анкеті-заяві, підписаній клієнтом у 2019 році, відсутні конкретні умови про нарахування відсотків — ні ставка, ні порядок, ні розмір.
Умови та правила monobank — об'ємний документ на сайті банку, який неодноразово змінювався. Довести, що клієнт погодив саме ті умови, що містять відсоткову ставку, — банк не зміг. Я наполіг на позиції Великої Палати Верховного Суду: споживач приєднується лише до тих умов, з якими він ознайомлений і які погоджені у підписаному документі. Анкета-заява таких умов не містить.
Суд погодився. Без доведеного погодження ставки — немає підстав включати відсотки в тіло боргу. 133 773 грн вираховані із заявленої суми.
Стягнуто лише реальна різниця між витратами і надходженнями по рахунку — 37 629 грн.

Вимога стягнути 33 769 грн пені — скасована повністю.
Пеня нарахована у 2025 році. Але з лютого 2022 року і протягом усього воєнного стану позичальник звільнений від неустойки — це пряма норма перехідних положень ЦК України, яка має пріоритет над іншими нормами. Я вказав на це у відзиві. Банк нарахував пеню всупереч прямій забороні. Суд відмовив у стягненні 33 769 грн.

моно200.webp

Клієнт заплатить у 5,5 разів менше, ніж вимагав банк)))

Ця справа — про системну проблему кредитних карток великих банків. Я знаю, як це використати. Якщо конкретні умови не погоджені в підписаному документі — вони не є обов'язковими для споживача. Суди це підтверджують, і ця справа — черговий тому приклад.
Якщо банк пред'являє вам борг за карткою monobank або іншим банківським продуктом із сумою, що значно перевищує ліміт, — варто перевірити, чи всі складові цієї суми підкріплені умовами, які ви реально підписували.

Зв'яжіться зі мною Адвокат Тарас Підодвірний — розберемось з вашою ситуацією.

Назад
Угорі