Вирішила почати вести свій щоденничок, щоб трохи систематизувати думки та дії)
І можливо, комусь стане в нагоді, хто лише виходить в прострочки.
Трохи про себе - я боржник зі стажем у 401 К грн сумарних боргів на початок 2020 року.

Були борги перед рідними та друзями, кредит в ІдеяБанку, кредитки (ідея, аБанк, Приват) та 44 МФчмО
Інколи проглядаючи теми на форумі, "ааааа 10 шараг, що робити?" трошки посміхаюсь про себе і жалкую, що не зупинилась раніше, але краще пізно, ніж ніколи).
На початку найскладнішим для мене було скласти перелік всіх контор, в яких брались гроші на пролонгації та перекредитування, бо в паніці я не думала, як буду віддавати, от перекредитуюсь, знайду додатковий підробіток і все буде гуд, адже не дай хтось з рідних чи сусідів дізнається, що в мене кредити, це ж сором який..
Спершу рахувала свій букет по УБКІ - 35 контор, а вже потім додала ще тих, хто не подавав туди відомості - по форуму, по рейтингам МФО - складала свій список плачу..
Що саме болюче - були випадки, коли я знаходила якийсь кредит, але навіть не пам'ятала, як його брала - "все як тумані".
Спершу думка, мо то не я? але надходження на карту були.. в такі випадки мозок просто вимикався, на жаль(
Тому найважче це було прийняти рішення
НЕ пролонгувати і спинитись.
Зрозуміти, що я не вивожу ці пролонгації і це лише гроші на вітер..
Прийняти те, що буде багато дзвінків і бруду, але я на це наразі вплинути не можу, бо далі буде лише гірше..
Так, були дзвінки рідним, родичам, про яких я сама не знала, а також сусідам.
Були групи в вайбері та розсилка Вконтакті друзям моєї сестри (моя сторінка видалена років 100 тому)..
І не дуже красиві колажі теж були(
Тому - було багацько нервів, відчаю та сліз, а потім люті та впевненості, що з цим гівном я розберусь, а хто не зможе підтримати, то краще, якщо наші життєві шляхи розійдуться так)
Вже зараз я насправді навіть вдячна цій борговій ситуації, бо вона гарно показала моє оточення.. хто є друг, а хто - ні..
В одній з тем відповідала, ще на початку прострочок я зустрічалась з хлопцем.. дуже боялась розказати про борги..
а коли наважилась - почула про себе чимало "красивих" слів..
жодної підтримки, але де ми не пропадали?))
Так, спершу було надзвичайно тяжко. В день вилітало до 500 дзвінків з незнайомих номерів у блок, але мій номер зі мною вже 15 років, тому змінювати мені його не хотілось..
В якийсь момент я прийняла, що це не моя провина, якщо дзвонять сусідам.. Я не давала їх номер телефону в жодну МФО, тому офіційною версією для мене, для сусідів, і навіть для деяких рідних була - "В мене був кредит, я його заплатила, а тепер дзвонять шахраї".
Інколи самі дзвонарі мені допомагали підтвердити це.
Моїй сусідці дзвонили хз з якої шараги і казали про те, що в мене кредитів на 800 тисяч, а поручителем вказаний її 12-річний син.. коли вона підійшла до мене з претензією, як я так могла?
я порадила їй звернутись в поліцію і ввімкнути мозок, адже 800К - це зовсім немала сума і тим паче як може бути поручителем дитина?
це було 2 роки тому.. зараз з нею спілкуємось, немов нічого й не було..
і хоч тоді мені здавалось це все ледь не кінцем світу, але зараз розумію, що і таке пройде))
МФО, банки та кредити - це не більше ніж витрати.. і як то кажуть, "дякую, що взяв грошима"
З початку 2020 року і до сьогодні:
1. суд з ЄАПБ
Ці недолугі подали на стягнення заборгованості (CreditPlus тіло 10К, хотілки ЄАПБ - близько 30.
За допомогою юриста з форуму - ухвала суду - не винна нічого))
2. суд з Абанком
3. на жаль,
3 ВП від різних контор (ВВС Факторинг -борг CreditPro, Кредит Капітал - борг від Мілоану, а також Verocash)
Дві з них успішно знесені, +1 справа зі знесення ВНН на розгляді суду, чекаю на розгляд наступного місяця.
За 2 з хвостиком роки я віддала всі борги перед людьми - це був для мене пріоритет та завдання №1. Сумарно це мені обійшлось в 80тисяч гривень і вкалювання на 2-х роботах, плюс підробітки, але відносини були важливіші, а МФО почекали.
Наступними цілями для мене були банки та картки:
Я виплатила кредит перед ІдеяБанком, фактично без протермінувань. Так, можна було би спробувати збити відсотки, судитись та тягатись, але коли виходила на прострочки в МФО, то в банку лишалось 3 платежі, тому оплатила, хоч і переплатила, і забула.
Також закрила дві кредитки (
аБанк та
Приват)
1. приват - під час карантину 2020 зробив кредитні канікули та скасував відсотки - максимальними платежами, якими була змога, закрила десь за пів року ліміт 8,5 тис грн.
2. аБанк подав до суду, на який я у зв'язку з війною та тимчасовим переїздом цілком забила..
але суд вимоги задовольнив частково - заочним рішенням присудив з 13К кредитки виплатити банку 11К. На апеляцію подавати не стала, як тільки з'явилась ухвала, не стала чекати виконавчого напису і оскільки була змога, заплатила згідно рішення, занесла квитанцію в банк та до суду. В банку одразу видали довідку, що нічого не вина. Рахунок закрили, інформацію в УБКІ передали.
майже закрила 3, останю кредитку. вже 2023 року з
Ідея банку надішла пропозиція закрити кредитку одним платежем, зі списанням і підписанням додаткової угоди.
Заплатила місяць тому, в УБКІ кредитка закрита. В банку сказали, що за місяць надішлють розрахунок для сплати прощеного боргу в податкову.
Чекаю до кінця березня, не буде проконсультуюсь з юристом і заплачу сама. (Оскільки ФОП, податки мушу платити вчасно)
На даний момент закрила 22 шараги)
Звучить солідно, але для мене - це рівно половина...
Практично всі - за тіло. Деякі з невеликим відсотком, деякі навіть за пів тіла.
Якщо комусь буде цікаво, детально розпишу про кожну.
Головний меседж для тих, хто тільки входить в прострочки -
АСТАНАВІТЕСЬ))
буде страшно і тяжко, буде складно і боляче. але платити пролонгації - це не вихід..
навіть, якщо матимете кредитну прострочку, суд чи навіть ВНН - це лише неприємне тимчасове явище.
колектори не приїдуть і не заберуть пенсію вашої бабусі, мамину кішку чи вставну щелепу сусідки. Вас лякатимуть вміло, але знайте свої права.
Дякувати ЗСУ ми живемо в правовій державі, тому вихід знайти можна.
З мого досвіду - з початком широкомасштабної багато контор йде на уступки і можливо домовлятись на вигідних для нас умовах, хоча звісно, є зовсім бронебійні, які невідомо чого чекають..
А поки вони тугодумлять, я робитиму ремонт і збиратиму на інші закриття))
Моя історія не є закликом, адже кожен вирішує сам для себе платити чи ні)
Я для себе прийняла рішення, що хочу максимально розрахуватись з усіма боргами і можливо після війни навіть вийти заміж за людину, яка почувши про проблеми сказав - "спершу к@ц@пи, а потім і з цим розберемось"
і щоб з новим прізвищем навіть не було ні судових рішень, ні неприємних ВП)
Тому працюю далі)
Незакриті контори:
1. AlexCredit 7000 - проданий ДіДжіФінанс, поки не уступають
2. Cashberry 7000 - проданий - хз поки кому
3. CashPoint(Благо) 4000 - Коллект-центр - поки гуляють, бо хочуть 13,6
4. CashUp 8000 - тихо, мо закрились(?)
5. Cashinkiy 5000 - хоче 10К на уступки не йде
6. Centro credit 1500 - хочуть 2,5 - ще торгуємось
7. CreditPlus 10000 - проданий ЄАПБ, після суду нічого не вина
8. CreditPro 3000 - ВП від ВВС Фактора, успішно знесене
9. gofingo 2500 - проданий - хз поки кому
10. Miloan (ККапітал) 12000 - ВП КредитКапітал, знесено)
11. Monetka 3000 - хочуть 35, поки не вступають
12. Moneyboom 3500 - був у ДіДжі, проданий до ПінгПонг
13. TheCredit 3000 - проданий, хз кому
14. TopCredit 4000 - був у ДіДжі, проданий до ПінгПонг
15. Verocash 3200 - ВП - на стадії знесення
16. ГрошіВсім 3600 - був у ДіДжі, проданий до ПінгПонг
17. ЄвроГроші 6000 - проданий, хз кому
18. КачайГроші 8400 - був у ДіДжі, проданий до ПінгПонг
19. КредитКафе 4000 - хочуть 32, ведемо переписку
20. НовіКредити 2500 - проданий Укрглобалфінанс
21. ШвидкоГроші 7000 - домовились на 7000, одним платежем, оплачу на цьому тижні
22. ФайнаГотівка 10000 - проданий ФК ЕЙС, ведемо переписку
До фінансової волі лишилось 117200.
План мінімум на цей тиждень:
1. закрити ШвидкоГроші
2.отримати довідку про закриття від МегаГроші
3. зв'язатись з Пінг-понг
4. дізнатись, кому продано Cashberry, gofingo, ЄвроГроші, TheCredit
5. зв'язатись з Укрглобалфінанс
6. почитати про CashUp, чи живі, відновити доступ до кабінету