Вітаю! Шановне товариство!
Сьогодні вирішив сходити на безкоштовну консультацію. І, сформувалося одразу враження - "шарашкина контора".
Які моменти мене насторожили хочу описати і пояснити, чому вирішив від гріха подалі не зв'язуватися,
Отож, по порядку:
1. Відсутність чіткого прайсу. Під час первинної розмови стосовно теми консультації мені відповіли, що ціна формується в залежності від запиту. Але так чи інак, завжди існує середній прайс на послуги. Тому фірма, яка доброчесно працює на ринку багато років, точно зможе надати хоча б орієнтовні цифри вартості на свої послуги.
2. Під час розмови мені здалося, що юрист зовсім не орієнтується в моєму питанні. Я з цікавості вирішив обговорити особливість процесу отримання ліцензії на провадження освітньої діяльності. Оскільки вже багато років працюю в цій сфері, в нормативці по питаннях освіти непогано знаюся. Що цікаво, співрозмовниця не розуміла відмінність між Типовою освітньою програмою, держаним стандартом у сфері освіти, а також, що є базою - рівнів Загальної Середньої освіти. Людина, котра мала хоча б якусь дотичність до ведення подібних справ, точно розуміла б що, як і до чого. Мене здивувало питання: "Чи затвердили вам освітню програму". У той час, як навіть пересічний шкільний вчитель знає, що освітня програма школи засвідчується педагогічною радою закладу освіти. Вийняток лише у випадку, коли заклад освіти розробляє повністю нову освітню програму, не орієнтуючись на типову. Тоді її необхідно засвідчувати в ДСЯО. Певен, що людина, котра хоч раз працювала з таким питанням, точно повинна була розуміти такі особливості.
3. Загальні судження стосовно проєктів документів по типу: потрібно більш детально описати зобов'язання щодо матеріально-технічної бази. Імовірно, це єдине корисне, що я почув під час консультації. Тому що дійсно, я не додав належних посилань на нормативні акти, а також не уточнив базу ресурсів, на основі яких, власне, і буде здійснюватися освітня діяльність закладу.
4. Попердня історія, яка викликала настороженість - свого часу мені пропонували в цьому ж самому Центрі Правової допомоги вакансію "Юрист", на відкрите резюме, де був чітко вказаний досвід роботи у сфері освіти та педагогічна кваліфікація, що була дуже далекою від юридичної. Максимум, що можна було б хоч якось натягнути (хоча не натягнулося б) це додаткова кваліфікація в додатку до диплому: Вчитель правознавства. Але така кваліфікація жодним чином не дає права займатися будь-якою юридичною практикою.
5. Маніпулятивний маркетинг. Після розлогої розмови й обговорення, фахівчиня вийшла на перемовини з фінансовим відділом і запропонувала взятися за справу за 16000 грн. Середньоринкова вартість послуг на ліцензування освітньої діяльності в рази вища. Не думаю, що комусь захотілося б працювати в збиток. Тобто, маємо перед собою класичну маніпуляцію з демпінгом ціни. Далі я отримав пропозицію тут і зараз укласти договір та внести частину суми. З цього моменту я остаточно переконався, що то "шарашкина контора". Після того як я запропонував відкласти уладання договору задля прийняття рішення та ознайомлення з його умовами (що загалом є обов'язковою практикою для кожного), я отримав маніпуляції щодо ціни. Ну типу: "це ж єдиний такий шанс", "Тоді доведеться платити в рази більшу суму".
ТОМУ ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ - ЯКЩО ВАМ ПРОПОНУЮТЬ ШВИДКО УКЛАСТИ ДОГОВІР, МАНІПУЛЮЮТЬ ЦІНОЮ - ЦЕ 100% ЩОСЬ НЕЧИСТЕ!
6. Співрозмовниця після відмови виглядала явно засмученою. Імовірно, у неї зірався відсоток від продажу. Далі мотивація до консультування дуже швидко зникла.
Висновок: Якщо ви плануєте звертатися до цієї контори навіть не думайте поспіхом укладати договір, читайте дрібний шрифт і обов'язково виділяйте маркером кожну умову. Розумію, що на емоціях -це може бути дуже складно. Але на своїх уроках правознавства я завжди вчу учнів дуже уважно читати кожний папірець, який вони підписують і завалювати уточнювальними запитаннями співрозмовника. Тому що краще вичерпати всі ризики, ніж напідписуватися на свою голову.
А ще краще, ніколи не йдіть до сумнівних контор, прямуйте в Google і перевіряйте відгуки, кейси, юридичну інформацію установи. Тому що краще довше шукати нормальну установу, ніж потім розпрощатися з величезними сумами грошей, які, ой як нелегко заробляються.
Я буду безмежно радий, якщо моє повідомлення вбереже хоча б одну людину від сумнівних дій цієї організації ❤