Таліон Суд с таліон плюс/ манівео. Касаційна скарга

• Автор теми Автор теми Nkvv
  • Дата початку Дата початку
  • Відповіді Відповіді 10
  • Перегляди Перегляди 175

Nkvv

Читач
Дописи
6
Реакції
6
Бали
128
Nkvv не надав(-ла) жодної додаткової інформації.
Потрібна думка по касації (Манівео → Таліон Плюс).

Буду дуже вдячна за професійну оцінку.

Ситуація така.

Була позичальником ТОВ «Манівео Швидка Фінансова Допомога».

04.02.2025 укладено кредитний договір.

03.06.2025 право вимоги було відступлено ТОВ «Таліон Плюс» за договором факторингу.

На дату відступлення у Реєстрі прав вимоги зазначено:
  • тіло кредиту — 34 999,50 грн;
  • проценти — 19 466,00 грн;
  • неустойка — 17 499,75 грн;
  • загальна відступлена вимога — 71 965,25 грн.
Після відступлення ТОВ «Таліон Плюс» продовжило нараховувати проценти, і суди першої та апеляційної інстанцій стягнули загалом 104 886,50 грн, з яких 69 887 грн — проценти.

Позиція судів:

• договір факторингу є чинним;
  • право вимоги перейшло до ТОВ «Таліон Плюс»;
  • окремий позов про визнання умов договору недійсними мною не подавався (на момент розгляду тих справ).
Разом з тим зараз вже відкрите окреме провадження (справа №727/4982/26) за моїм позовом до Манівео та ТОВ «Таліон Плюс» про визнання умов договору споживчого кредиту несправедливими, зменшення розміру процентів та відшкодування моральної шкоди.

Планую подавати касаційну скаргу.

Основні аргументи:

1. Суди не дослідили межі переходу права вимоги за договором факторингу та не встановили, якою саме умовою договору факторингу ТОВ «Таліон Плюс» було передано право після відступлення самостійно нараховувати нові договірні проценти.
  2. Посилання на ст. 514 ЦК України та постанову Великої Палати ВС від 28.03.2018 у справі №444/9519/12 щодо припинення права нарахування договірних процентів після спливу строку кредитування.
  3. Суди не надали оцінки доводам щодо несправедливості умов договору та статті 18 Закону України «Про захист прав споживачів».
  4. Позивач не надав детального поденного розрахунку процентів, однак суди визнали внутрішній розрахунок достатнім доказом.

Також знайшла постанову Верховного Суду від 07.01.2026 у справі №727/2790/25, де аналізувалися питання факторингу між Манівео та ТОВ «Таліон Плюс».

Прошу поради у тих, хто реально веде такі справи:

1. Чи бачите ви у цій ситуації реальні підстави для відкриття касаційного провадження?
  2. Які аргументи ви б ще додали?
  3. Чи є практика Верховного Суду саме щодо права фактора нараховувати нові договірні проценти після відступлення права вимоги?

Буду вдячна за будь-які конструктивні поради та посилання на судову практику.

Касаційна перевіряє правильність рішення як і апеляція.
Якщо ви посилалися в суді першої інстанції на вказане 1,2,3,4 то мабуть підлягає розгляду.
Юрист має дивитися всі документи, так вам нічого ніхто не порадить

1. Чи є практика Верховного Суду саме щодо права фактора нараховувати нові договірні проценти після відступлення права вимоги?
Статтею 514 Цивільного кодексу України встановлено, що до нового кредитора
переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що
існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або
законом.

Тобто залежить від умов договору

Якщо ви посилалися в суді першої інстанції на вказане 1,2,3,4 то мабуть підлягає розгляду.
Дякую Вам за відповідь!
Для мене головне — справедливість. Я не заперечую сам факт боргу і готова сплатити тіло кредиту та законно нараховані відсотки. Але мені дуже важко погодитися з нарахуваннями, які, на мою думку, не відповідають вимогам закону і фактично збільшили борг у кілька разів.

Саме тому хочу пройти всі передбачені законом інстанції, щоб отримати правову оцінку цих нарахувань.

Зараз якраз шукаю юриста або адвоката, який спеціалізується саме на таких спорах, щоб професійно оцінити всі матеріали справи та, за наявності підстав, супроводжувати касаційне провадження.

Статтею 514 Цивільного кодексу України встановлено, що до нового кредитора
переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що
існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або
законом.

Тобто залежить від умов договору
Так, погоджуюся, що стаття 514 ЦК України передбачає можливість встановлення іншого договором. Саме це питання, на мою думку, і потребує дослідження. У моїй справі цей аргумент заявлявся ще в суді першої інстанції та підтримувався в апеляційній скарзі. Проте суди не встановили, якою саме умовою договору факторингу ТОВ «Таліон Плюс» було передано право після відступлення самостійно нараховувати нові договірні проценти. Саме на це я й звертаю увагу в касаційній скарзі.

Останнє редагування:
на жаль відсотки в 2 тіла за рік кредиту це зараз норма для судів, оскільки кредиторам законом не заборонено нараховувати 1% від тіла на день, воно так і виходить, звичайна судова практика якщо не можна довести неузгодження умов договору

на жаль відсотки в 2 тіла за рік кредиту це зараз норма для судів, оскільки кредиторам законом не заборонено нараховувати 1% від тіла на день, воно так і виходить, звичайна судова практика якщо не можна довести неузгодження умов договору
Дякую. Саме тому я і подала окремий позов про визнання умов договору несправедливими та зменшення розміру відсотків. Він уже прийнятий судом до розгляду. У моїй ситуації питання не лише у розмірі відсотків, а й у тому, що після відступлення права вимоги ТОВ «Таліон Плюс» продовжило їх нараховувати. Саме законність цих нарахувань я й намагаюся перевірити.

Проте суди не встановили, якою саме умовою договору факторингу ТОВ «Таліон Плюс» було передано право після відступлення самостійно нараховувати нові договірні проценти.
Не за договором факторингу, а договором вашим з манівео.

Тобто якщо право вимоги перейшло 03.06.2025, а за кредитним договором відсотки могли нараховуватися наприклад 365 днів, то звідси і нарахування

Не за договором факторингу, а договором вашим з манівео.

Тобто якщо право вимоги перейшло 03.06.2025, а за кредитним договором відсотки могли нараховуватися наприклад 365 днів, то звідси і нарахування
Саме це я й намагаюся з’ясувати. Я не знайшла в договорі факторингу окремої умови, яка б прямо передбачала право нового кредитора після відступлення самостійно нараховувати нові договірні проценти. Можливо, я щось не враховую, тому й шукаю думку людей, які працювали з подібними справами.

Я не знайшла в договорі факторингу окремої умови
В кредитному договорі манівео дивіться до якого часу мали нараховуватися відсотки, договір факторингу визначає тільки перехід прав

Рішення у "малозначних справах" взагалі не підлягають касаційному оскарженню. Касаційний суд просто поверне скаргу, якщо ви не доведете фундаментальне порушення ваших прав на справедливий суд, або ваша справа дійсно має підгруннтя для надання правового висновку верховним судом, якого не було до вашої справи).

Саме це я й намагаюся з’ясувати. Я не знайшла в договорі факторингу окремої умови, яка б прямо передбачала право нового кредитора після відступлення самостійно нараховувати нові договірні проценти. Можливо, я щось не враховую, тому й шукаю думку людей, які працювали з подібними справами.
вам писали, що якщо переуступили то все переходить фактору включно с договором, якщо в манівео в договорі він дійсний на 5 років то і таліон має повне право нараховувати 1 відсоток всі ті 4 роки і 7 місяців що залишились після відступлення, но вони цього не роблять покрутять до року потім в суд ідуть. ось і все. А те що ви подали на порушення вам відмовлять, тільки кошти на суд збір витратили, ну нічого то досвід для вас буде.

Останнє редагування:
вам писали, що якщо переуступили то все переходить фактору включно с договором, якщо в манівео в договорі він дійсний на 5 років то і таліон має повне право нараховувати 1 відсоток всі ті 4 роки і 7 місяців що залишились після відступлення, но вони цього не роблять покрутять до року потім в суд ідуть. ось і все. А те що ви подали на порушення вам відмовлять, тільки кошти на суд збір витратили, ну нічого то досвід для вас буде.
Що буде, те буде. Одне для себе я вже зрозуміла: тепер залишається чекати на виконавче провадження. І ще один висновок зробила назавжди — більше ніколи в житті не зв’язуватимусь ні з МФО, ні з банківськими кредитами. Для мене це справжнє пекло, у якому дуже важко знайти справедливість. Але й нікого звинувачувати не можу — це був мій вибір. Дякую Вам.

Що буде, те буде. Одне для себе я вже зрозуміла: тепер залишається чекати на виконавче провадження. І ще один висновок зробила назавжди — більше ніколи в житті не зв’язуватимусь ні з МФО, ні з банківськими кредитами. Для мене це справжнє пекло, у якому дуже важко знайти справедливість. Але й нікого звинувачувати не можу — це був мій вибір. Дякую Вам.
Перестаньте шукати ту справедливість!) Її дуже важко знайти, я теж колись таким був, а потім життя все чудово пояснило, що до чого в нашому суспільстві.

Назад
Угорі