Nkvv
Читач
- Дописи
- 6
- Реакції
- 6
- Бали
- 128
Nkvv не надав(-ла) жодної додаткової інформації.
Потрібна думка по касації (Манівео → Таліон Плюс).
Буду дуже вдячна за професійну оцінку.
Ситуація така.
Була позичальником ТОВ «Манівео Швидка Фінансова Допомога».
04.02.2025 укладено кредитний договір.
03.06.2025 право вимоги було відступлено ТОВ «Таліон Плюс» за договором факторингу.
На дату відступлення у Реєстрі прав вимоги зазначено:
Позиція судів:
Планую подавати касаційну скаргу.
Основні аргументи:
Також знайшла постанову Верховного Суду від 07.01.2026 у справі №727/2790/25, де аналізувалися питання факторингу між Манівео та ТОВ «Таліон Плюс».
Прошу поради у тих, хто реально веде такі справи:
Буду вдячна за будь-які конструктивні поради та посилання на судову практику.
Буду дуже вдячна за професійну оцінку.
Ситуація така.
Була позичальником ТОВ «Манівео Швидка Фінансова Допомога».
04.02.2025 укладено кредитний договір.
03.06.2025 право вимоги було відступлено ТОВ «Таліон Плюс» за договором факторингу.
На дату відступлення у Реєстрі прав вимоги зазначено:
- тіло кредиту — 34 999,50 грн;
- проценти — 19 466,00 грн;
- неустойка — 17 499,75 грн;
- загальна відступлена вимога — 71 965,25 грн.
Позиція судів:
- договір факторингу є чинним;
- право вимоги перейшло до ТОВ «Таліон Плюс»;
- окремий позов про визнання умов договору недійсними мною не подавався (на момент розгляду тих справ).
Планую подавати касаційну скаргу.
Основні аргументи:
- Суди не дослідили межі переходу права вимоги за договором факторингу та не встановили, якою саме умовою договору факторингу ТОВ «Таліон Плюс» було передано право після відступлення самостійно нараховувати нові договірні проценти.
- Посилання на ст. 514 ЦК України та постанову Великої Палати ВС від 28.03.2018 у справі №444/9519/12 щодо припинення права нарахування договірних процентів після спливу строку кредитування.
- Суди не надали оцінки доводам щодо несправедливості умов договору та статті 18 Закону України «Про захист прав споживачів».
- Позивач не надав детального поденного розрахунку процентів, однак суди визнали внутрішній розрахунок достатнім доказом.
Також знайшла постанову Верховного Суду від 07.01.2026 у справі №727/2790/25, де аналізувалися питання факторингу між Манівео та ТОВ «Таліон Плюс».
Прошу поради у тих, хто реально веде такі справи:
- Чи бачите ви у цій ситуації реальні підстави для відкриття касаційного провадження?
- Які аргументи ви б ще додали?
- Чи є практика Верховного Суду саме щодо права фактора нараховувати нові договірні проценти після відступлення права вимоги?
Буду вдячна за будь-які конструктивні поради та посилання на судову практику.