Я, здається, розумію, чому у багатьох почалась істерика стосовно відкриття виконавчих проваджень. Останнім часом, вже неодноразово, при спілкуванні з куллєхторами (виключно для прокачування і тренування скілів сарказму, іронії і терпіння) я чув наступне:
1. "Згідно закону з травня місяці відновився арешт рахунків за виконавчими провадженнями.... Якщо ви не погасите борг виконавча служба заблокує вам всі рахунки і внесе в реєстр боржників".
2. На моє запитання: "на підставі чого виконавча буде діяти?", отримую відповідь: "На підставі того, що вона відкриє виконавче провадження".
3. На моє запитання: "а на підставі чого виконавча відкриє провадження?", мені кажуть: "На підставі нашого звернення. Ми звертаємось до виконавчої чи приватного виконавця і він відкриває".
4. Тут я не витримав, трошки просміявся і сказав "Виконавча служба відкриває провадження на підставі виконавчого документа. Ваше звернення - це виконавчий документ?".
5. Ось на цьому єтапі у всіх дзвонарів відбувається здвиг по фазі і вони кажуть "Так, згідно закону".
6. Я у відповідь кажу, що: "згідно закону виконавчий документ - це виконавчий лист, виданий судом на підставі рішення суду. Виконавчий напис нотаріуса заборонений, так що у вас лишається виключно рішення суду".
7. PROFIT - дзвонарі або тихенько мукають-хрюкають гортаючи методичку і зливаються, або просто повторно нагадують про заборгованість і фіксують відмову від оплати.
І лише одна мадам мені сказала: якщо ви такий розумний, чого не сплачуєте борг? Я кажу - відповідь криється у вашому питанні, розумний - того і не сплачую.