До Цивільного кодексу повернули обмежені строки для звернення до суду — прийнято закон

Yuristo2020, Доброго вечора! Прохання прояснити ситуацію зі змінами строків давності : це на користь чи на шкоду боржникам МФО? Конкретно за свою ситуацію- маю декілька незакритих справ з МФО ще за 2018-2019 роки. Чи мають змогу ці контори подавати на суд(судовий напис) у світлі нового трактуванняч Закону про строки давності? Дякую!
Не можна сказати, що це на користь чи на шкоду боржнику чи МФО/банкам.
У нас, загальний строк позовної давності - 3 роки.
З 2020 року в Україні почався карантин, під час якого строки позовної давності продовжувались.
З 2022 року в Україні почалось воєнне положення, під час якого строки позовної давності також продовжувались.
Тобто, навіть, якщо кредит брався ще з 2017-2018 року і пізніше, то строки позовної давності за вказаним кредитом діють і тепер.
Або, якщо виконавчий напис нотаріуса вчинено у 2020 році, то його можна оскаржити і зараз, після спливу 5 років, оскільки строк позовної давності продовжився.

Закон набирає чинності протягом 3 місяців з наступного дня, після його оприлюднення.
Наприклад, якщо Закон оприлюднили сьогодні, то у МФО/Банків є 3 місяці протягом яких ще діють строки позовної давності і протягом яких вони можуть звернутись з позовом до суду про стягнення заборгованості за старими кредитами. Те саме стосується і виконавчих написів нотаріуса.
Після того, як Закон набирає чинності, МФО/Банк можуть звернутись до суду з позовом про стягнення заборгованості за старим кредитним договором, але у вказаному випадку можна заявити про пропуск строку позовної давності, що буде підставою для відмови у задоволенні позову.
Те саме стосується і оскарження старих виконавчих написів.

З 2020 року в Україні почався карантин, під час якого строки позовної давності продовжувались.
З 2022 року в Україні почалось воєнне положення, під час якого строки позовної давності також продовжувались.
Не кожний суддя на таке продовження реагував

Тобто, навіть, якщо кредит брався ще з 2017-2018 року і пізніше, то строки позовної давності за вказаним кредитом діють і тепер.
Або, якщо виконавчий напис нотаріуса вчинено у 2020 році, то його можна оскаржити і зараз, після спливу 5 років, оскільки строк позовної давності продовжився.

Закон набирає чинності протягом 3 місяців з наступного дня, після його оприлюднення.
Наприклад, якщо Закон оприлюднили сьогодні, то у МФО/Банків є 3 місяці протягом яких ще діють строки позовної давності і протягом яких вони можуть звернутись з позовом до суду про стягнення заборгованості за старими кредитами. Те саме стосується і виконавчих написів нотаріуса.
Після того, як Закон набирає чинності, МФО/Банк можуть звернутись до суду з позовом про стягнення заборгованості за старим кредитним договором, але у вказаному випадку можна заявити про пропуск строку позовної давності, що буде підставою для відмови у задоволенні позову.
Те саме стосується і оскарження старих виконавчих написів.
Тобто, якщо борг брався у 2021, то коли закон увійде в силу, то СПД по ньому сплине ?

Тобто, якщо борг брався у 2021, то коли закон увійде в силу, то СПД по ньому сплине ?
якщо не було ніяких проплат, в самому Договорі не зазначено про збільшення строку позовної давності і за ці 3 місяці, поки Закон набиратиме чинності, кредитор не звернеться до суду, то так, строк позовної давності по цьому договору сплине

якщо не було ніяких проплат, в самому Договорі не зазначено про збільшення строку позовної давності і за ці 3 місяці, поки Закон набиратиме чинності, кредитор не звернеться до суду, то так, строк позовної давності по цьому договору сплине
Дякую!

Я б сказала що цей закон - це швидше вимога часу змін, коли старі норми стають нелогічними. Це необхідно і МФО/банкам, бо як бачимо по форуму немало людей хочуть закрити за адекватну суму, ті самі колектори на великій просрочці роблять масу дурної роботи за ЗП, гривня знецінюється, кредитування все-одно не згортається, навіть при поганій кредитні історії. А так - якісь кредити "спишуть в архів" неофіційно, по якимось дійдуть консенсусу і щось отримають.

Якщо Зеленський підпише, то правильно - треба "підвести межу", в країні пішов 6 рік як не ковід, так війна. А старий закон про сроки позовної давності коли там приймали? Десь у 2008?)))

не все так просто(((
то районний суд чутка протупив.

у наведеній вами частині ухвали, вони зазначають:
"Тобто строк пред'явлення виконавчого листа, виданого на виконання вказаного рішення суду від 23 листопада 2020 року, закінчився.
Будь-яких доказів щодо переривання строку його пред'явлення до виконання суду не надано та ці обставини судом не встановлені, а тому суд дійшов висновку, що строк, встановлений для пред'явлення виконавчого листа до виконання закінчився. Заявник не звернувся до суду пропоновлення вказаного строку, а тому відсутні підстави для видачі дублікату виконавчого листа."

але, суд забув, що в країні війна.
відповідно до ЗУ "Про виконавче провадження" визначені цим Законом строки перериваються та встановлюються з дня припинення або скасування воєнного стану;

Тобто, якщо буде апеляція, і в апеляції про це згадають, то скасують ухвалу районного суду((((

Добрий день. Підкажіть будь-ласка, раз прийняли такий закон, то всі ті мої справи, які мають 5 років позовної давності, згоряють? Чи який може бути механізм?
А то вони час від часу один одному продають мої борги і по новому починають дзвонити.

Добрий день. Підкажіть будь-ласка, раз прийняли такий закон, то всі ті мої справи, які мають 5 років позовної давності, згоряють? Чи який може бути механізм?
А то вони час від часу один одному продають мої борги і по новому починають дзвонити.
доброго дня.
ні, кредити не згоряють))
все залишається як є

так що суди їм відмовляють у стягненні
ви хіба про це питали?))
ви питали "згорить" кредит або ні.
саме на це питання, я вам і відповідав.

і так, суди не відмовляють у стягненні заборгованості, самі по собі))
про застосування позовної давності треба у суді заявити.

ви хіба про це питали?))
ви питали "згорить" кредит або ні.
саме на це питання, я вам і відповідав.

і так, суди не відмовляють у стягненні заборгованості, самі по собі))
про застосування позовної давності треба у суді заявити.
мене влаштовує ситуація на сьогодні. Тобто хтось там комусь перепродує мої кредити, вони дзвонять, я не беру трубку. А якщо, наприклад, подадуть в суд, щоб почати примусове стягнення, то, я так зрозумів, згідно нового закону, їм, по ідеї, відмовлять, бо ніяких особливих підстав не подати в суд раніше, наприклад 3 роки назад, у них не було.
А ви, я так розумію, як юрист, говорите про абстрактне поняття, є борг чи нема) Абстрактні речі мене менше цікавлять, ніж, наприклад, ймовірність блокування карткових рахунків)

мене влаштовує ситуація на сьогодні. Тобто хтось там комусь перепродує мої кредити, вони дзвонять, я не беру трубку. А якщо, наприклад, подадуть в суд, щоб почати примусове стягнення, то, я так зрозумів, згідно нового закону, їм, по ідеї, відмовлять, бо ніяких особливих підстав не подати в суд раніше, наприклад 3 роки назад, у них не було.
А ви, я так розумію, як юрист, говорите про абстрактне поняття, є борг чи нема) Абстрактні речі мене менше цікавлять, ніж, наприклад, ймовірність блокування карткових рахунків)
перечитайте будь ласка, своє повідомлення.
саме ви запитали, згорає борг чи ні.
і саме на це питання отримали відповідь.
яке питання, така і відповідь.
якщо ви мали на увазі щось інше, то треба так і питати))

перечитайте будь ласка, своє повідомлення.
саме ви запитали, згорає борг чи ні.
і саме на це питання отримали відповідь.
яке питання, така і відповідь.
якщо ви мали на увазі щось інше, то треба так і питати))
дякую за відповідь.
Просто перед цим, трохи вище по темі, ми з вами обговорювали такий момент, що позовна давність призупиняється у воєнний час, і тому через суд мене в будь-який момент можна притягнути до відповідальності за ці кредити. Бо позовна давність стоїть на місці під час воєнного стану. От я і запитав, в тому сенсі, що раз оце замороження строку позовної давності більше не діє, то і притягнути мене буде їм важче.
Але обговорювали ми це давно, тому не дивно що ви відповіли на питання ізольовано, а не в контексті. Не будете ж ви памятати розмову з кожним рандомним користувачем форуму)
Я так зрозумів, що цей новий закон ускладнює всіляким кредиторам можливість із мене щось повимагати. Це й усе, власне, що хотілось дізнатись)

дякую за відповідь.
Просто перед цим, трохи вище по темі, ми з вами обговорювали такий момент, що позовна давність призупиняється у воєнний час, і тому через суд мене в будь-який момент можна притягнути до відповідальності за ці кредити. Бо позовна давність стоїть на місці під час воєнного стану. От я і запитав, в тому сенсі, що раз оце замороження строку позовної давності більше не діє, то і притягнути мене буде їм важче.
Але обговорювали ми це давно, тому не дивно що ви відповіли на питання ізольовано, а не в контексті. Не будете ж ви памятати розмову з кожним рандомним користувачем форуму)
Я так зрозумів, що цей новий закон ускладнює всіляким кредиторам можливість із мене щось повимагати. Це й усе, власне, що хотілось дізнатись)
не зовсім це ми обговорювали))
ми обговорювали видачу дублікату виконавчого листа)))
до речі, звертаю увагу, що зміни у позовній давності, жодним чином не впливають на ваше "стартове" питання.

щодо нових змін...будемо подивитись, як суди будуть це трактувати.
з перериванням періоду або ні

не зовсім це ми обговорювали))
ми обговорювали видачу дублікату виконавчого листа)))
до речі, звертаю увагу, що зміни у позовній давності, жодним чином не впливають на ваше "стартове" питання.

щодо нових змін...будемо подивитись, як суди будуть це трактувати.
з перериванням періоду або ні
Погоджуюсь Тарасе...наша судова практика є непередбачуваною..на жаль.Дочекаємось висновку ВП ВСУ ,а вже потім про щось можна розмовляти.

А Ваша думка,як буде "застосуватися" позовна давність?Чи з моменту набрання законної сили законом 2025р, або відлік піде з з моменту коли до "вибриків" прийшов час позовної давності.

Останнє редагування:

Тарас як фахівець складно пояснює прості речі. Спробую я, боржник :mail1:
Ваші борги нікуди не зникнуть, але якщо пощастить, у банків не буде можливості стягнути їх із вас у законний спосіб - через закінчення строку давності.
Проте відмова банку у суді не відбувається автоматично. На вас усе одно можуть подати до суду. У такому разі доведеться звернутися до адвоката, і він повідомить суду про закінчення строку.

Зверніть увагу, законопроєкт набуде чинності лише через три місяці.

Назад
Угорі