Щоденник Борги чоловіка, що можна зробити?

• Автор теми Автор теми tifani
  • Дата початку Дата початку
  • Відповіді Відповіді 15
  • Перегляди Перегляди 621

tifani

Читач
Дописи
7
Реакції
8
Бали
3
tifani не надав(-ла) жодної додаткової інформації.
Доброго дня! Чоловік набрав кредитів давно, ще в 2019 році, навіть не розумію на яку точно суму, я була проти але зупинити його було не можливо.
Серед них був дуже давній у Приватбанку тіло17тис. (суд вже був, в 2021 році нарахували разом з суд. витратами 24тис.) і
Монобанк (була розстрочка 5тис.грн.) з ними не зрозуміло в реєстрі боржників нема нічого крім Приватбанку, але вони шлють смс на його телефон і вказують борг 30тис.,
в опендатабот знайшла, що наче теж був суд у 2021 році, є номер справи і там сума 24тис.
Ще були МФО, я не знаю які саме і які суми. Вони вже мені не дзвонять і на його телефон не бачу дзвінків.
В минулому році чоловік помер, він був власником нашої квартири (де ми живемо із неповнолітньої дитиною) і ще одна квартира йому дісталася у спадок (він прийняв, але не оформлював на себе).
Зараз я не знаю як мені вчинити. Якщо прийняти спадок, то почнеться примусове стягнення і я можу лишитися другої квартири. Кредити всі були беззалогові це точно.
Всі ці суми виплатити одразу я не можу, але розумію, що мені все одно прийдеться якось розбиратися. Жити у страху я більше не хочу.
Банки поки не оповіщала, що чоловік помер. Підкажіть, будь ласка, як краще вчинити, щоб не залишитися без квартири і не тягнути ці борги на собі.
Приватбанк якщо суд вже присудив і сроки оскаржування вийшли, то нічого вже не залишається як платити всю суму? Чи можна виплачувати частинами?
Монобанк варто їм першою дзвонити і домовлятися чи ні? Хотілося б якось закрити тіло кредиту без цих жахливих відсотків.
Я вже настільки виснажена цією ситуацією, страшно і бездіяти і не хочется зробити ще гірше.
І щодо МФО я думаю там були дуже малі суми може через те вони більш не насідають як раніше. Чи можна хоч про них забути?
Дякую.

Доброго дня! Чоловік набрав кредитів давно, ще в 2019 році, навіть не розумію на яку точно суму, я була проти але зупинити його було не можливо.
Серед них був дуже давній у Приватбанку тіло17тис. (суд вже був, в 2021 році нарахували разом з суд. витратами 24тис.) і
Монобанк (була розстрочка 5тис.грн.) з ними не зрозуміло в реєстрі боржників нема нічого крім Приватбанку, але вони шлють смс на його телефон і вказують борг 30тис.,
в опендатабот знайшла, що наче теж був суд у 2021 році, є номер справи і там сума 24тис.
Ще були МФО, я не знаю які саме і які суми. Вони вже мені не дзвонять і на його телефон не бачу дзвінків.
В минулому році чоловік помер, він був власником нашої квартири (де ми живемо із неповнолітньої дитиною) і ще одна квартира йому дісталася у спадок (він прийняв, але не оформлював на себе).
Зараз я не знаю як мені вчинити. Якщо прийняти спадок, то почнеться примусове стягнення і я можу лишитися другої квартири. Кредити всі були беззалогові це точно.
Всі ці суми виплатити одразу я не можу, але розумію, що мені все одно прийдеться якось розбиратися. Жити у страху я більше не хочу.
Банки поки не оповіщала, що чоловік помер. Підкажіть, будь ласка, як краще вчинити, щоб не залишитися без квартири і не тягнути ці борги на собі.
Приватбанк якщо суд вже присудив і сроки оскаржування вийшли, то нічого вже не залишається як платити всю суму? Чи можна виплачувати частинами?
Монобанк варто їм першою дзвонити і домовлятися чи ні? Хотілося б якось закрити тіло кредиту без цих жахливих відсотків.
Я вже настільки виснажена цією ситуацією, страшно і бездіяти і не хочется зробити ще гірше.
І щодо МФО я думаю там були дуже малі суми може через те вони більш не насідають як раніше. Чи можна хоч про них забути?
Дякую.
У чоловіка були відкриті ВП на день смерті?

tifani, Це трішки не той розділ. Ви запитуєте про загальні речі а не виключно про суд, який відбувається.
Перенесу і створю вам щоденник.

Що у вас по чоловіку в реєстрі ЄРБ?

Дякую.
зв'яжіться в ТГ @Strom0388, проконсультую стосовно боргів в вашій ситуації

е розумію, що мені все одно прийдеться якось розбиратися. Жити у страху я більше не хочу.
Дякую.

Взагалі, неповнолітня дитина (тобто ви, як її представник) не може відмовитися від своєї частини спадщини. Тому у вас варіант тільки один - вступити у спадок.
В мене схожа ситуація. Чоловік помер у 2022 році, спадкоємиця дочка. З спадщини - лише попередній договір інвестування на квартиру - єдине наше житло.
В нього відкриті ВП від Приватбанку. В спадок вступили, банк не повідомляю, так як зараз точно немає змоги з цим розбиратися.

Тільки що перевірила в реєстрі боржників - по обом ВП зазначено "документ, що не підпадає під згадані категорії". Це тобто ці ВП повернули, я так розумію.

Останнє редагування модератором:
У чоловіка були відкриті ВП на день смерті?
так і вже був суд по боргу Приватбанку на той час
tifani, Це трішки не той розділ. Ви запитуєте про загальні речі а не виключно про суд, який відбувається.
Перенесу і створю вам щоденник.

Що у вас по чоловіку в реєстрі ЄРБ?
Дякую, вибачте ще не орієнтуюсь тут. В реєстрі боржників два запису Приватбанк судове рішення і приватний виконавець теж. по Приватбанку

Взагалі, неповнолітня дитина (тобто ви, як її представник) не може відмовитися від своєї частини спадщини. Тому у вас варіант тільки один - вступити у спадок.
В мене схожа ситуація. Чоловік помер у 2022 році, спадкоємиця дочка. З спадщини - лише попередній договір інвестування на квартиру - єдине наше житло.
В нього відкриті ВП від Приватбанку. В спадок вступили, банк не повідомляю, так як зараз точно немає змоги з цим розбиратися.

Тільки що перевірила в реєстрі боржників - по обом ВП зазначено "документ, що не підпадає під згадані категорії". Це тобто ці ВП повернули, я так розумію.
Співчуваю(( Я знаю що, якщо єдине житло з малолітньою дитиною, то не заберуть, але в мене ще одна квартира тому і переживаю.
В мене теж написано в ЄРБ "документ, що не підпадає під згадані категорії"
Приватбанк 24 000. і Монобанк 24 000 чи 30
от їх я не розумію, що з ним робити, бо тіло кредиту було всього 5000 а вони пишуть різні суми і не зрозуміло чи був суд чи ні. В ЄРБ нема нічого про Монобанк

так і вже був суд по боргу Приватбанку на той час
ВП по Приват банку піде в спадок,а от чи відкривають ВП на померлого ,якщо є виконавчі листи,потрібно уточнити. Це у випадку,якщо були суди. І якщо подають в суд,а боржника нема живого,як все відбувається,теж не можу сказать. Запитайте юристів з форуму

ВП по Приват банку піде в спадок,а от чи відкривають ВП на померлого ,якщо є виконавчі листи,потрібно уточнити. Це у випадку,якщо були суди. І якщо подають в суд,а боржника нема живого,як все відбувається,теж не можу сказать. Запитайте юристів з форуму
Монобанк точно не подавав ще в суд на той момент. Але борги, як вони кажуть, переходять у спадок, то якщо я оформлю спадщину, вони ж на мене можуть подати в суд

Монобанк точно не подавав ще в суд на той момент. Але борги, як вони кажуть, переходять у спадок, то якщо я оформлю спадщину, вони ж на мене можуть подати в суд
А що за борги були?
Він щось брав під заставу майна?
Вам необхідна консультація юриста. Там є свої тонкощі.

Відкриті ВП в спадок переходять,а виконавчі лист і борги ,які не доведені,потрібно запитувать у юристів. Вам юрист відповідав. Пропонував консультацію. Ви відповідали йому?

Відкриті ВП в спадок переходять,а виконавчі лист і борги ,які не доведені,потрібно запитувать у юристів. Вам юрист відповідав. Пропонував консультацію. Ви відповідали йому?
так, вже проконсультувалася, дуже дякую, трохи прояснюється, сподіваюся все буде добре

так, вже проконсультувалася, дуже дякую, трохи прояснюється, сподіваюся все буде добре
Звісно,що буде все добре. Ви знайшли форум і ще вже багато чого означає,що Вам нададуть поради,відповіді ,підтримку.

Мої висновки і думки після почутого від юриста (можливо це ще комусь стане в нагоді) :
Сплачувати кредитні борги померлого за законом має дружина, батьки або діти.
Відповідно до 1ч.1282ЦК спадкоємці зобов'язані задовільнити вимоги кредитора повністю але в межах вартості майна одержаного в спадщину.
Якщо є єдине житло і малолітні діти, то банк не може стягнути борг за рахунок цього житла.
Якщо є машина або інша квартира, то тут вже можливо стягнення.
В моєму випадку є майно, яке можна стягнути, я прийняла спадщину автоматично (як спадкоємець першої черги але не оформила право власності)
Я не повідомляла банкам про смерть чоловіка, бо зараз не маю змоги виплатити борги.
У банка є досить недовгий час 6 міс.з моменту як банк дізнався про смерть боржника або 1 рік після закінчення дії договору позики.
Якщо спадкоємець не був повідомлений про позику та зазначені терміни пройшли, він має право не виплачувати борг взагалі.
Є поняття строкової давності по кредиту 3 роки.
В моєму випадку кредит, по якому є судове рішення, був відкритий чоловіком ще у 2011 році, виплачувалися відсотки до 2019р. а потім перестав платити і в 21році і тоді Приватбанк подав в суд. І всі борги, які були в мого чоловіка без застави майна.
Які мої дії в цих умовах? Я просто ще зачекаю рік, можливо кредитори якось себе проявлять а може і ні. Тоді вже оформлю право власності ну і трохи назбираю грошей на всяк випадок.
Квартиру, яка в зоні ризику буду моніторити через Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.

Буду рада ще почути ваші думки або зауваження, можливо я не права і десь помиляюся

Назад
Угорі