Закону про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення виконавчого провадження через цифровізацію (№14005)

Амілєна

Форумчанин
Дописи
11
Реакції
1
Бали
3
Амілєна не надав(-ла) жодної додаткової інформації.
Доброго дня, допоможіть будь ласка. Закону про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення виконавчого провадження через цифровізацію (№14005) - у другому читанні та в цілому. Якщо в мене борг в банках на 333 000, та борг в МФО на 70 000 це поки без просрочки , але у цьому місяці вже буде. Заробітна плата 25000 , я фізично не витягую платити за все, особливо МФО, згідно нового законопроекту , я так розумію зі мною ніхто не буде домовлятись дешевше закрити кредити та мфо, а просто бистро заблокують картки та можуть продати єдине житло ?

Звучить, як сценарій до фільму жахів!) Все буде, як і раніше. Єдине, що сума боргу для стягнення на квартиру навпаки збільшили було 20 мінімальних, стало 50 мінімалок боргу) Без суду ніхто вам виконавче не відкриє, і нічого не стягне!

Законопроєкт №14005 (часто згадуваний як 14-005) спрямований на автоматизацію виконавчого провадження в Україні. Він передбачає автоматичне блокування банківських рахунків та арешт майна боржників через Єдиний реєстр за будь-які борги (комуналка, штрафи, кредити). Основна мета — цифровізація стягнення, а не обов'язкове вилучення житла.

Основні положення законопроєкту №14005:
  • Автоматизація арешту: Автоматизована система виконавчого провадження дозволить виконавцям швидше блокувати картки та рухоме/нерухоме майно.
  • Вилучення майна: Стягнення на єдине житло можливе, якщо сума боргу перевищує 50 иінімалок

432 000 грн
    грн (мінімальна зарплата у 2026 році) =
    1776316276255.gif

грн.
  • Зняття арешту: Після погашення боргу автоматично знімається арешт з рахунків.
  • Коли діє: Закон посилює відповідальність, якщо борг визнано судом або виконавцем.

Важливі нюанси:
  • Закон не означає, що за найменший борг заберуть квартиру. Це крайній захід, якщо сума перевищує встановлений поріг (
    432 000 грн
    тис. грн).
  • Закон прийнято задля виконання умов підтримки ЄС (Ukraine Facility Plan).
  • Законопроєкт викликав дискусії через побоювання щодо автоматичного блокування рахунків.

Останнє редагування:
Назад
Угорі