⚖️ ТОВ «Споживчий центр» вимагав 55 338 грн — суд стягнув лише 18 000 грн

• Автор теми Автор теми Tarass
  • Дата початку Дата початку
  • Відповіді Відповіді 0
  • Перегляди Перегляди 44

Tarass

Адвокат-Душечка
Адвокат
Дописи
19236
Рішення
7
Реакції
37021
Бали
7345
Сайт
www.lawyer-ti.com
Отже, у травні до мене звернувся клієнт, ТОВ «Споживчий центр» подав позов на 55 338 грн за кредитом 18 000 грн, виданим у вересні 2025 року. До суми включили все можливе: 27 180 грн відсотків, 3 600 грн комісії за надання кредиту, 1 158 грн комісії за обслуговування і ще 9 000 грн за статтею 625 ЦК України.
1785157451999.webp

Я вивчив матеріали, підготував відзив і розібрав кожну складову окремо. Три з чотирьох — відпали повністю.

27 180 грн відсотків. Клієнт проходить військову службу з квітня 2025 року. У відзиві я вказав на пряму норму Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»: відсотки за кредитами не нараховуються на весь час служби — без жодних винятків для МФО. Клієнт надав суду довідку від військової частини. Цього виявилось достатньо. Стягнуто: 0 грн.

4 758 грн комісій. Комісія за надання кредиту і комісія за обслуговування — це плата за дії, які кредитор вчиняє у власних інтересах. Позичальник за це платити не зобов'язаний. Я навів пряму заборону: МФО не може вимагати оплати за дії, спрямовані на встановлення, ведення та припинення кредитних правовідносин. Суд погодився. Стягнуто: 0 грн.

9 000 грн за ст. 625 ЦК. Позивач нарахував ці кошти за листопад–грудень 2025 року. Але з лютого 2022 року і протягом усього воєнного стану позичальник звільнений від відповідальності за статтею 625 ЦК за будь-якими кредитними договорами. Це пряма норма ЦК — і вона має пріоритет. Стягнуто: 0 грн.

Позов складався з чотирьох частин. Кожна потребувала окремого аргументу — і кожен аргумент мав спиратись на конкретний документ або норму. Довідка від військової частини, яку клієнт надав суду, — не формальність. Без неї суд не міг би застосувати захисну норму щодо відсотків.
спожив55.webp

Саме так і виглядає робота з такими справами: не один загальний аргумент, а послідовний розбір кожної цифри в позові. Там, де є правова підстава відмовити — треба її сформулювати.

У цій справі підстав не платити відсотки, комісії і проценти за ст. 625 ЦК — було достатньо. Клієнт поверне лише те, що реально отримав.

Звертайтесь Адвокат Тарас Підодвірний, будемо розбиратися, які є у Вашій справі підстави для захисту.

Назад
Угорі