Вирішила все ж написати сюди трохи передісторії про себе і свої відносини з грошима
Я з простої сім'ї, моє дитиниство пройшло в 90-х, я бачила як батькам видавали зп крупами, цигарками (хоча ніхто не палив), пам'ятаю як причиною відстуності цукерок в дитинстві було страшне "замороження зарплати". На фоні нищівної бідності тих часів моя сім'я була середньою (бідні в середньому як і всі). І так жити я точно не хотіла.
Якимось чином батьки вирішили оформити мене в платний ліцей на старші класи. Мабуть тому що після його успішного закінчення був шанс вступити на державну форму університету. Власне так і сталось, але нажаль не та спеціальність, про яку я мріяла. Тому я перейшла на заочку і платну форму і почала працювати. Ось десь в ті часи в мене з'явилась перша кредитка, і перший борг, який я й сама закрила. А був він по причині, що я сама платила за навчання.
Далі був період життя з низькою з\п і її затримками. Але після студенського досвіду кредиток я не любила 10+ років. Не користувалася кредитним лімітом. І так було до того моменту поки не розлучилася і почала знімати житло самостійно в нерідному місті яке стало рідним. Моє життя фінансово було б простішим, якби не моя пристрасть і захоплення - спорт: дороге спорядження, спортивні збори за кордоном, тренер і т.п. Всю себе, проживання, харчування і спорт я тягнула сама. Якийсь період в мене була фінансова подушка, накоплена в стосунках. На той момент вже була в айті-сфері. Почала з 200 $ в міс і виросла тоді до 500-700 і частково спонсорська підтримка, бо були спортивні досягнення - і це теж варто розцінювати як роботу, тму що спонсори давали це за активність в соцмережах і згадку про них.
Перший серйозний борг
Для оновлення спорядження я влізла в кредитний ліміт ПриватБанку, ще був виїзд закордон у відпустку, і навчання у новій IT сферы - розходи збільшились, а зп ні. Почала економити, але борг не сильно зменшувався. Зарплатою перекривала на початку місяця, а потім знову в мінуси. Далі з усім цим злітала в ще одну відпустку і переїхала в нове велике місто починати життя спочатку.
Почала без роботи. Але при переїзді звернула увагу, що в мене накопичилася велика кількість барахла. ОЛХ допоміг мені не померти з голоду) Продавала все, чим не користувалась. Гаразд, так вийшло, що оренда квартири тут коштувала втричі дорожче ніж в попередньому місті. Дуже переживала щодо кредитного ліміту ПБ. Але варіантів не було. Вичерпала його повністю. Вже й не знаю - десь 30 000. В ті складні часи взялася за майже нульовий проект, побачивши що можу викристати свої знання з курсів в айтішці. Виростила крутий кейс і прибутковий бізнес, але нажаль не свій. Але почала на ньому працювати "за їжу", тому була в боргах. Далі взяла + 2 проекти і почала закривати мінуса. Спочатку віддала колезі, а потім перед банками (вже додався на той час моно). Далі отримала класний офер - керівника C-левела. Якийсь час з минулого проекту отримувала девіденти (бо починала з копійок, а він варить і досі). Це був квантовий стрибок в кар'єрі, і все було б добре якби не вигорання і війна. Був і плюс - вийшла в 0. Але не встигла створити подушку, бо багато тратила, відпочивала за межами України.
Нові борги
Проблеми почалися в 2022 році коли я звільнилась з роботи без фінансових плюсів. Хоча і мінусів не було. А ще я повернулася у рідне місто і жила у власній квартирі. Ну і це самий час поїхати на змагання закордон... Почалися стосунки, не працювала ( бо відчувала що вигоріла), вчилась по роботі. Мій бойфренд любив мені перекидати просто так гроші. Це для мене було щось нове і незвичне. Але я не дуже спішила з пошуком роботи. А тим часом влазила у мінуси. Згодом стосунки закінчились але не по причині грошей. Він про це не знав. Знайшла легкий підробіток, навіть не на повний день, парт-тайм. 2023 рік грудень ( -190 000). Маю мінус 23 000 десь не повернутих за товар зі старої роботи, моно карта -18 000, рострочки моно -70 000, Приват -80 000 - реструктуризація.
МФО
Ця зараза почалася на початку 2024. Вже толком не працювала, тільки підробіток. Мала гарну кредитну історію. І не дуже розуміла що вже в сраці -
пробую МФО, прикольно поки 0,01%, перекредитовуюсь, поки є нові і нові з 0,01%. Далі вони закінчуються - далі відсотки а віддавати нічим, відкриваю з відсотками. Знову і знову. Наварила каші на 99 000 у травні (це вже тіла+відсотки, наріс сніговик). Трохи тривожно, але ще є надія. Почалася депресія і фобія шукати нову серйозну роботу. Натомість були різного роду трати, власні хотілки, десь затягувала пояси, а десь зривалася на короткі подорожі.
В серпні цього року загальний борг склав 500 000 а перед МФО - 318 000. Фіналочкою було ДТП, в якій загинув друг на моїх очах, по вині одного мудня водія який вилетів на зустрічу. Зі мною було все гаразд, але я впала в жорстку депресію - тут і почалися перші дзвінки за прострочки. Я набрала позики у друзів, мами, щось оплатила %, десь закрила, десь знову відкрила. Вересень - 290 000 МФО. Загальний 524 000. Я знайшла цей форум. А ще за кінець серпня - і по сьогоднішє число знайшла 2 роботи парт-тайм, фріланс, і підробітки по знайомим.
Виглядає так, ніби я можу потрохи виходити на закриття боргів. Але місцями повертається апатія, криє. Але знову і знову беру себе в руки. Бо все можна виправити, поки ми живі...