Борг в "Ваша Готівочка". Строк позовної давності сплив

• Автор теми Автор теми sinsaylas
  • Дата початку Дата початку
  • Відповіді Відповіді 5
  • Перегляди Перегляди 562

sinsaylas

Читач
Дописи
2
Реакції
0
Бали
1
sinsaylas не надав(-ла) жодної додаткової інформації.
Доброго дня!
Така ситуація і таке запитання: годину тому надійшов дзвінок від "Ваша Готівочка", з запитанням, чому не був сплачений борг і коли це станеться. З мого боку у відповідь був коментар, що дати відповідь на ці запитання я не можу, оскільки ні про що не проінформована. Вони наголосили, що інформація має бути в УБКІ, але я робила запит в цьому році і ніяких даних там не було.
Одразу ж після дзвінку знову зайшла переглянути кредитну історію. Дані були оновлені 01.09.25 року, сам кредит оформлено 21.06.2021, перепроданий в 20.05.2022. За весь цей період я не отримувала документи про переуступлення права власності, не отримувала дзвінків, повідомлень, листів на пошту чи за адресою. З моменту продажу боргу пройшло 3 роки і 3 місяці. З моменту самого укладання і прострочення 4+ років.

Питання ось в чому: чи вирішує тут момент, що строк позивної давності сплив? Як я знаю з попереднього досвіду, вони можуть спробувати подати до суду, зі свого боку я можу надати документи про терміни позивної давності. Ні письмово, ні усно я наразі борг не визнавала, перемовини не вела. Ніяких платежів не вносила. Мені сказали під час дзвінку, що документи відправлено у Вайбер, я відповіла, що надання ними документами не відмінюють закінчення строку, тож коментарія я не даю.
Чи є в них юридичні підставі робити стягнення через суд? Цей борг підлягає такому стягненню? Чи тут вже буде вирішуватись моя добровольне вирішення ситуації?

Доброго дня!
Така ситуація і таке запитання: годину тому надійшов дзвінок від "Ваша Готівочка", з запитанням, чому не був сплачений борг і коли це станеться. З мого боку у відповідь був коментар, що дати відповідь на ці запитання я не можу, оскільки ні про що не проінформована. Вони наголосили, що інформація має бути в УБКІ, але я робила запит в цьому році і ніяких даних там не було.
Одразу ж після дзвінку знову зайшла переглянути кредитну історію. Дані були оновлені 01.09.25 року, сам кредит оформлено 21.06.2021, перепроданий в 20.05.2022. За весь цей період я не отримувала документи про переуступлення права власності, не отримувала дзвінків, повідомлень, листів на пошту чи за адресою. З моменту продажу боргу пройшло 3 роки і 3 місяці. З моменту самого укладання і прострочення 4+ років.

Питання ось в чому: чи вирішує тут момент, що строк позивної давності сплив? Як я знаю з попереднього досвіду, вони можуть спробувати подати до суду, зі свого боку я можу надати документи про терміни позивної давності. Ні письмово, ні усно я наразі борг не визнавала, перемовини не вела. Ніяких платежів не вносила. Мені сказали під час дзвінку, що документи відправлено у Вайбер, я відповіла, що надання ними документами не відмінюють закінчення строку, тож коментарія я не даю.
Чи є в них юридичні підставі робити стягнення через суд? Цей борг підлягає такому стягненню? Чи тут вже буде вирішуватись моя добровольне вирішення ситуації?
у мене з цими гавриками досі не закрите питання. на жаль, домовлявся у вайбері, без гарантійного про закриття (це був квітень 2021-го), оплатив - місяць кормили обіцянками про довідку, не дали, і десь рік тому знову почили дзвонити щось схоже запитувати.

Чому ви вирішили, що він сплив?
Опираюсь на свої зання, що отримувала/дізнавалась/чула раніше, коли вирішувала інші випадки зі своєю просроченною заборгованністю. Якщо вони помилкові, то хотілось би зрозуміти чому.
За данними з УБКІ, кредит мав бути погашений на початку липня 2021 року. В травні 2022 його перепродали. За ці всі роки я не вносила часткових оплат, не вела ніякі діалоги, не отримувала інформацію про те, що він був перепроданний, як і не отримувала про це документи. Не узгоджувала і не обіцяла якісь оплати, взагалі ніякого контакту щодо цього кредиту в мене ніколи не було. Ніяких позовів на мене не було теж.
Саме тому мені цікаво, чи він сплив, цей строк позивної давності. Те, що вони можуть подати до суду в любому випадку, то я розумію. Але якщо брати такий варіант, хочу зрозуміти, чи є в мене право подати заяву про застосування позовної давності у відповідь, якщо буде така ситуація? Іншими словами, наскільки юридично вони мають право робити виконавчі надписи чи щось подібне, чи вже цей варіант для них менш вирогідний і тому можна намагатись говорити з ними про власні умови закриття.

Опираюсь на свої зання, що отримувала/дізнавалась/чула раніше, коли вирішувала інші випадки зі своєю просроченною заборгованністю. Якщо вони помилкові, то хотілось би зрозуміти чому.
За данними з УБКІ, кредит мав бути погашений на початку липня 2021 року. В травні 2022 його перепродали. За ці всі роки я не вносила часткових оплат, не вела ніякі діалоги, не отримувала інформацію про те, що він був перепроданний, як і не отримувала про це документи. Не узгоджувала і не обіцяла якісь оплати, взагалі ніякого контакту щодо цього кредиту в мене ніколи не було. Ніяких позовів на мене не було теж.
Саме тому мені цікаво, чи він сплив, цей строк позивної давності. Те, що вони можуть подати до суду в любому випадку, то я розумію. Але якщо брати такий варіант, хочу зрозуміти, чи є в мене право подати заяву про застосування позовної давності у відповідь, якщо буде така ситуація? Іншими словами, наскільки юридично вони мають право робити виконавчі надписи чи щось подібне, чи вже цей варіант для них менш вирогідний і тому можна намагатись говорити з ними про власні умови закриття.
Під час воєнного стану в Україні діяли спеціальні норми Цивільного кодексу України (ЦКУ), які зупиняли перебіг строків позовної давності з 24 лютого 2022 року. Однак, 14 травня 2025 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який скасував цю норму, тому з 4 вересня 2025 року перебіг позовної давності відновлюється. Відтепер, для всіх зобов'язань, де не закінчився строк давності на момент зупинення, залишок строку поновлюється для розрахунку. Щодо термінів до 24 лютого, то там же корона якийсь час була, і теж здається щось на якийсь період зупиняли. Таким чином, срок давності в 3 роки точно не сплив, але той спеціальний строк давності в 1 рік щодо пені, штрафів може й не сплив. Але ж якщо у вас кредит старий, то там можливо й нема штрафів та пені, а суто тіло та відсотки за користування. Коротше з давністю все складно. Виконавчі надписи якщо не через судове рішення, то вони наврядчи будуть робити, бо це вартує грошей але масово відміняється. От якщо подадуть в суд та виграють справу щодо боргу, то звісно подадуть на стягнення. Якщо дають якісь лояльні умови закриття з гарантійним листом, то краще закрити. За тіло наприклад, чи тіло плюс невеличкий %. Якщо ж хочуть все - то сплачувати немає сенсу, нехай тоді вже з цією сумою до суду йдуть (не факт що підуть, і не факт що суд при вашому захисті присудить все те. А начисляти щось вам роками вони не можуть, там договір максимум на рік, і все що мали, вони давно нарахували. Посилання щодо давності Строки позовної давності поновлюються: як підготуватися

Ніхто з цих шараг особливо про переуступку не інформує, вішають інфу в кабінеті та можуть щось написати на ел пошту чи в смс про таку переуступку. Так само не надають договорів про переуступку, бо переуступають не окремими договорами кожну особу, а гуртом, сотнями осіб. Суд не звільнить вас від зобов"язань на базі того що ви не отримали в повному обсязі інфу. Але суд відмовить вторинному кредитору в вимогах, якщо вторинний кредитор не зможе переуступку від первинного кредитора прав довести. Але для того щоб суд запросив ці документи про переуступку прав, ви маєте здається подати клопотання про це (де якраз і розпишете що нічого не знали, ніяк не в курсі, ніяких документів вам не надали, а вірити на слово бажання нема). Якщо цього клопотання не буде, то суд не буде напрягатися замість вас, розгляне на базі того що є. Якщо вторинний кредитор, зіштовхнувшись з вашим клопотанням, може надати договір про переуступку прав - то вам треба чіплятися за купу всього іншого, а якщо не зможе - то вже тут у суда є підстави відмовити в позові в повному обсязі, враховуючи що переуступку прав належним чином доведено не було. Я не юрист, але десь так розумію. Чи зможуть вони надати справжній договір переуступки, чи там буде якийсь витяг з кіпою осіб та печаткою, який не дуже відображає форму договору, а отже не може кваліфікуватися таким. А може їм і це вже буде проблема дістати, якщо воно тричі загублено, чи первинний кредитор в сплячці, чи ще яка фігня

у мене з цими гавриками досі не закрите питання. на жаль, домовлявся у вайбері, без гарантійного про закриття (це був квітень 2021-го), оплатив - місяць кормили обіцянками про довідку, не дали, і десь рік тому знову почили дзвонити щось схоже запитувати.
Переписки з вайберу є, спробуйте написати в НБУ, в Управління прав споживачів фінансових послуг, зробіть їм якусь таку двіжуху, щоб їм легше було довідкою відкупитись від набридливого вас. Також саму шарагу на ім"я керівника заваліть офіційними зверненнями, досудову вимогу їм відправте, може побачать що від вас забагато вітру і можливих розбірок яких, і знову ж таки, вирішать відкараскатись довідкою та списавши все. А інакше тисніть на те. що вас обманули, ввели в оману співробітники, зшахраювали, що там у вас в залежності від переписок з ними є.

Останнє редагування:
Вчора у тг намалювалися, ойстрахи минулого) Під 13 k винен, за їх версією. Але йдуть на співпрацю, половину суми. Висела писенька, як то кажуть.

Назад
Угорі