Щоденник Закривати кредити за сина чи ні?

• Автор теми Автор теми Sacha777
  • Дата початку Дата початку
  • Відповіді Відповіді 26
  • Перегляди Перегляди 2K

Sacha777

Читач
Дописи
7
Реакції
4
Бали
3
Sacha777 не надав(-ла) жодної додаткової інформації.
Як виявилось, син вліз у МФО (різні, які поки не знаю, він у іншому місті). Сам на нервовій почві загремів у лікарню. Сьогодні другий день просрочки по одному з цих МФО. В мене є можливість закрити ці борги (без відсотків), але я не впевнена, що це вірно, бо він просто відкладав пошук роботи і на ці гроші жив. Якщо закрою, то то буде дуже легко обійшлося йому. Трішки почитала цей форум, зрозуміла, що якщо "морозитися", то за півроку десь самі запропонують закрити за тіло, без відсотків. Родичи говорять, що навіщо ті нерви, що зараз домовишся без відосотків, що через півроку, але з нервами, а він телефон відключить і йому як з гуся вода, тільки ти і постраждаєш..
Не знаю як діяти. Сама ніколи не стикалася і не знаю, наскільки ці дзівнки та доставанння коллекторів страшні. Прописан у мене син, тобто до мене прийдуть.

І по друге, от зараз як йому діяти? Зателефонувати тим кому просрочив, та сказати, що у лікарні, щоби більш ніж тіло не рахували? Чи навпаки, вони почують, що згоден платити (зараз у нього саме грошей нема зовсім) і почнуть навпаки нараховувати якісь відсотки, вмовляти на пролонгацію (що це не знаю, але почитавши тут теми зрозуміла, що пролонгація-зло) . Чи зараз не телефонувати, зачекати поки сами подзвонять і сказати що в лікарні був?

Дякую за поради заздалегідь!
Якщо шо, то син сам написати і спитати тут не може, в лікарні телефон віддають на 10 хвилин в день.

Як виявилось, син вліз у МФО (різні, які поки не знаю, він у іншому місті). Сам на нервовій почві загремів у лікарню. Сьогодні другий день просрочки по одному з цих МФО. В мене є можливість закрити ці борги (без відсотків), але я не впевнена, що це вірно, бо він просто відкладав пошук роботи і на ці гроші жив. Якщо закрою, то то буде дуже легко обійшлося йому. Трішки почитала цей форум, зрозуміла, що якщо "морозитися", то за півроку десь самі запропонують закрити за тіло, без відсотків. Родичи говорять, що навіщо ті нерви, що зараз домовишся без відосотків, що через півроку, але з нервами, а він телефон відключить і йому як з гуся вода, тільки ти і постраждаєш..
Не знаю як діяти. Сама ніколи не стикалася і не знаю, наскільки ці дзівнки та доставанння коллекторів страшні. Прописан у мене син, тобто до мене прийдуть.

І по друге, от зараз як йому діяти? Зателефонувати тим кому просрочив, та сказати, що у лікарні, щоби більш ніж тіло не рахували? Чи навпаки, вони почують, що згоден платити (зараз у нього саме грошей нема зовсім) і почнуть навпаки нараховувати якісь відсотки, вмовляти на пролонгацію (що це не знаю, але почитавши тут теми зрозуміла, що пролонгація-зло) . Чи зараз не телефонувати, зачекати поки сами подзвонять і сказати що в лікарні був?

Якщо шо, то син сам написати і спитати тут не може, в лікарні телефон віддають на 10 хвилин в день.
Моя знайома позакривала за сина всі мфо,а він одразу ж набрався знову

Во первых, ничего страшного не произошло: в тюрьму не посадят, ничего не заберут, никого не обидят.
Относитесь к происходящему спокойно и адекватно. Сейчас это не ваши проблемы., и даже не проблемы вашего сына! Это проблемы тех, кто раздает деньги кому попало, и теперь хочет их вернуть!
Во вторых, объяснять свои жизненные ситуации (больницы, нет работы, война) бессмысленно!!! Это никого не интересует! Когда будут у сына деньги, тогда и будет потихоньку отдавать (по одному, за тело., или даже меньше).
В третьих, вы не отвечаете за совершеннолетнего ребенка. И не обязаны ни с кем общаться по его проблемкам! (это к тому, что "к вам придут)!
И главное - пока денег у сына нет, пусть сменит номер и идет работать!!!

Во первых, ничего страшного не произошло: в тюрьму не посадят, ничего не заберут, никого не обидят.
Относитесь к происходящему спокойно и адекватно. Сейчас это не ваши проблемы., и даже не проблемы вашего сына! Это проблемы тех, кто раздает деньги кому попало, и теперь хочет их вернуть!
Во вторых, объяснять свои жизненные ситуации (больницы, нет работы, война) бессмысленно!!! Это никого не интересует! Когда будут у сына деньги, тогда и будет потихоньку отдавать (по одному, за тело., или даже меньше).
В третьих, вы не отвечаете за совершеннолетнего ребенка. И не обязаны ни с кем общаться по его проблемкам! (это к тому, что "к вам придут)!
И главное - пока денег у сына нет, пусть сменит номер и идет работать!!!
спасибо за ответ. Т.е. звонить им не надо и предупреждать, чтобы проценты не капали?
И еще, может подскажете, к чему нам, родственникам готовится? Вроде же год назад приняли закон и теперь они могут "дергать" только сына? Или все-равно нам ждать звонков на телефоны, походов по соседям и приходов в гости?
Моя знайома позакривала за сина всі мфо,а він одразу ж набрався знову
вот и я понимаю, что могу сейчас переложить с больной головы на здоровую и зациклить этот процесс..

спасибо за ответ. Т.е. звонить им не надо и предупреждать, чтобы проценты не капали?
И еще, может подскажете, к чему нам, родственникам готовится? Вроде же год назад приняли закон и теперь они могут "дергать" только сына? Или все-равно нам ждать звонков на телефоны, походов по соседям и приходов в гости?
Никто и никогда не отвечал за совершеннолетних родственников, друзей, знакомых! Там есть исключение: опекуны отвечают за действия умственно отсталых... Но согласитесь, случай редкий, как для кредитов... ;)
Дергают всех незаконно, и их действия недоказуемы. Так что, на все такие действия нужно забивать!!!

Никто и никогда не отвечал за совершеннолетних родственников, друзей, знакомых! Там есть исключение: опекуны отвечают за действия умственно отсталых... Но согласитесь, случай редкий, как для кредитов... ;)
Дергают всех незаконно, и их действия недоказуемы. Так что, на все такие действия нужно забивать!!!
Я уже поняла, что незаконно.
Но мне бы понять к чему готовиться? Может сейчас , на время войны или из-за этого закона по регуляции деятельности коллекторов, как-то поспокойнее? Например, позвонят мне 3 раза, я всем скажу, что сын в другом городе и больше даже мне звонить не будут. Или, как и есть в моем представлении - найдут всех родственников до 10 колена и будут названивать и мне и им и соседям по 10 раз в день?
В общем, мне бы приготовиться... Чтобы когда все "начнется", быть хоть немного морально готовой..
я понимаю, что у всех МФО по-разному, но может есть какие-то средние данные на текущий период...
спасибо заранее!

Но мне бы понять к чему готовиться? Может сейчас , на время войны или из-за этого закона по регуляции деятельности коллекторов, как-то поспокойнее? Например, позвонят мне 3 раза, я всем скажу, что сын в другом городе и больше даже мне звонить не будут. Или, как и есть в моем представлении - найдут всех родственников до 10 колена и будут названивать и мне и им и соседям по 10 раз в день?
В общем, мне бы приготовиться... Чтобы когда все "начнется", быть хоть немного морально готовой..
я понимаю, что у всех МФО по-разному, но может есть какие-то средние данные на текущий период...
спасибо заранее!
Доброго дня. Війна на жаль нікого з них не зупинила. І для звонілок закони не писані. Можуть звонити дійсно всім. Але я вас розумію, бо сама боялась більше всього оцієї ситуації з звонками. Поки вони не позвонили сусідці, яка по старій прописці, в селі, і вміє плітки розносити швише вітру. Вона прибігла до моєї сестри з прогрозами, але - всі попереджені - що нас зламали і набрали кредитів. І якщо сусідці погрожують то вихід простий - не розмовляти, або хай пише скаргу. Це я свій приклад розповідаю. А в вашому випадку - просто попередьте важливих для вас людей. Не розмовляйте з звонілками. Чим більше розмовляєте тим більше звонять. З часом вони перестають звонити. І краще потурбуватись про те якою буде зима, а вона буде нелегкою. Відпустити ситуацію. А з часом звонілки запропонують нормальні умови погашення кредитів. Смс пришлють, або електронна пошта. Отоді і вже вирішувати будете.

Оффтоп

спасибо заранее! А что сын давал Ваш номер как контактный, что они Вам звонить должны?

спасибо заранее!
Приготовьтесь так: Забудьте про них, про звонки, угрозы, фантазии...
Всем, кому бы не позвонили, говорите, что вы ничьи номера не давали, и пусть смело идут и пишут заявы в полицию! Вы ту ни при чем!!!
Это серьезно!!!

Доброго дня. Війна на жаль нікого з них не зупинила. І для звонілок закони не писані. Можуть звонити дійсно всім. Але я вас розумію, бо сама боялась більше всього оцієї ситуації з звонками. Поки вони не позвонили сусідці, яка по старій прописці, в селі, і вміє плітки розносити швише вітру. Вона прибігла до моєї сестри з прогрозами, але - всі попереджені - що нас зламали і набрали кредитів. І якщо сусідці погрожують то вихід простий - не розмовляти, або хай пише скаргу. Це я свій приклад розповідаю. А в вашому випадку - просто попередьте важливих для вас людей. Не розмовляйте з звонілками. Чим більше розмовляєте тим більше звонять. З часом вони перестають звонити. І краще потурбуватись про те якою буде зима, а вона буде нелегкою. Відпустити ситуацію. А з часом звонілки запропонують нормальні умови погашення кредитів. Смс пришлють, або електронна пошта. Отоді і вже вирішувати будете.
дякую! Так ви праві, дійсно не хочеться саме ситуації з родичами та сусідами. З одного боку соромно, з другого, і це головне-не хочеться додавати проблем ні в чьому не повинним людям. Зараз всім тільки дзвінків від чужих коллекторів недоставало.. Але і брехати про "на сина набралися кредитів" також не хочу. Бо не гасити борг за сина - це педагогічний момент, а якщо брехати, то яка в цьому буде педагогика?... важко.. боюся потім жалкувати.. Шо мол зараз типу така "правильна" , а потім як достануть, буду лікти кусати: " і шо ті 30 тис не можна було заплатити, щоби зараз спокійно спати і нікому нічого не пояснювати?"
ну э... соседи ж тоже не дают свои телефоны и родственники двоюродные-троюродные, но им звонят.. А я - мать. :)
Ще в мене такий запитання. Вони всі майно пробивають по базі? Тобто ми з сином прописані за однією адресою, а живу я за іншою (але ця квартира також оформлена на мене, тобто знайти її в майнових базах можна). Чекати приходів і дзвінків сусідам на обох адресах чи тільки на адресу прописки?

Останнє редагування:
дякую! Так ви праві, дійсно не хочеться саме ситуації з родичами та сусідами. З одного боку соромно, з другого, і це головне-не хочеться додавати проблем ні в чьому не повинним людям. Зараз всім тільки дзвінків від чужих коллекторів недоставало.. Але і брехати про "на сина набралися кредитів" також не хочу. Бо не гасити борг за сина - це педагогічний момент, а якщо брехати, то яка в цьому буде педагогика?... важко.. боюся потім жалкувати.. Шо мол зараз типу така "правильна" , а потім як достануть, буду лікти кусати: " і шо ті 30 тис не можна було заплатити, щоби зараз спокійно спати і нікому нічого не пояснювати?"

ну э... соседи ж тоже не дают свои телефоны и родственники двоюродные-троюродные, но им звонят.. А я - мать. :)
Если позвонят,скажете им чтоб больше не зводилизводили

Давайте разберем все по полочкам... ;)
В кредитах нет ничего постыдного! Это нормальные финансовые отношения, в которые не вы, а звонилки втягивают посторонних людей!!!
Вам не должно быть стыдно за действия других, посторонних людей! Эту мысль вам навязывают сами звонилки и недалекие жертвы их звонков!
Всем им один ответ: звонилки - в суд, обиженные - в полицию, писать заявы на тех, кто их достает!!!
И вы ничего, никому не должны пояснять!!!
И про " і шо ті 30 тис не можна було заплатити" - если заплатите, все МФО увидят какой ваш сын добросовестный плательщик, и как поподнимают ему кредитные лимиты..., а новые МФО тоже начнут предлагать... Потом будете искать не 30, а 130 тысяч!!!
Лучшая защита от всех МФО - плохая кредитная история!!!

Если позвонят,скажете им чтоб больше не зводилизводили
и они послушаются? Т.е. они звонят. Я им: я кредит не брала, ничем помочь не могу. И они больше звонить не будут? (порадуйте меня, скажите, что так и есть :))
спасибо, я тоже думаю, что испортить кредитную история в данном случае-чудесно :) а вот неловко чувствовать себя перед людьми, что доставлю проблемы (т.е. это не стыд за долги сына, а стыд за то, что доставляем проблемы, которые чужим людям ну за что...) - это будет, да... ведь как не крути, их источник не МФО, а сын - который решил, что как-нибудь потом да обойдется...

и они послушаются? Т.е. они звонят. Я им: я кредит не брала, ничем помочь не могу. И они больше звонить не будут? (порадуйте меня, скажите, что так и есть :))
спасибо, я тоже думаю, что испортить кредитную история в данном случае-чудесно :) а вот неловко чувствовать себя перед людьми, что доставлю проблемы (т.е. это не стыд за долги сына, а стыд за то, что доставляем проблемы, которые чужим людям ну за что...) - это будет, да... ведь как не крути, их источник не МФО, а сын - который решил, что как-нибудь потом да обойдется...
Да,именно...потребуєте чтоб больше не звонили

Я не знаю, какая там сумма долга, но он должен сам решать свою проблему, а не взваливать её на плечи женщины (и неважно, кем она ему приходится). Если Вы за него закроете долги, то Ваш сын - тюфяк. Это мое мнение. Когда я был в долгах, мне мать предлагала помощь. Мне было даже стыдно такое слушать.

Да и он потом опять наберёт, если за него закроете. У Вас потом ещё будут деньги, чтоб ещё раз за него платить?)

Ще в мене такий запитання. Вони всі майно пробивають по базі? Тобто ми з сином прописані за однією адресою, а живу я за іншою (але ця квартира також оформлена на мене, тобто знайти її в майнових базах можна). Чекати приходів і дзвінків сусідам на обох адресах чи тільки на адресу прописки?
Я не знаю з приводу майна стосовно банків, бо з банками не маю ніяких проблем. Стосовно МФО- вони не можуть нічого. Ні відібрати, не забрати, і вони не приїжджають. Вони до війни цього не робили зараз тимпаче. Нема в них на це прав. Їхній максимум -звонити і маніпулювати вами. Єдині ліки від цього - не реагувати зовсім. От просто взяти і зникнути для них. Ще раз повторюсь - ніхто не приїжає, ніхто нічого не робить. Просто можуть в суд подати, але цього теж боятись не варто. Не пожалійте свого часу, побудьте більше на форумі. Я перші дні коли вирішувала шо робитии - сиділа тут годинами, вичитувала і вирішувала як діяти. Тільки починала нервувати - йшла на форум. Зараз в деяких шарагах іде до місяця просрочки, дозвонитись не можуть, пішли смс з дивними текстами, і єдине рідню дістали - але рідня попереджена з перших днів. А сусіди і всі останні - боятись їх осуду безглуздо.

Брехати чи оправдовуватись перед кимось - взагалі можете нічого не робити. Ви нікому нічого не винні. Тим паче іншим людям. В плані педагогіки - вона вже тут не доречна, момент трішки не той. Готові віддати ті гроші щоб не кусати лікті - робіть, будете жаліти що віддали за когось. А ваш син знову набереться. І так буде замкнуте коло. Готові пройти і потерпіти трошки часу - прийде розуміння що не ви брали борг. І що ви можете допомогти сину, але робіть це на своїх умовах і так щоб і він і ви не страждали. Я не порадник вам, але просто кажу -змініть відношення до ситуації. Я думаю кожен хто тут проходив стадію "ой, звонять і страшно" до "ідіть до пекла, будуть нормальні умови тоді поговоримо". А є ще третя категорія -"ідіть всі далеко і надовго". Змініть відношення до ситуації, і дайте собі ще декілька днів на форумі. Багато що зрозумієте;)

Останнє редагування:
У вашого сина вже є прострочки? Тіло пропонують через певний час...син у лікарні через нерви - це погано. Поки що його треба підтримати, бо спочатку дуже страшно, яка буде реакція рідних. Потім нехай сам потихеньку закриває

Незакривайте за сина кредити. Будете дуже жаліти. Було таке, що мама закрила за дочку кредити, а та набралася в 2 рази більше. Пішли просрочки, о тоді було весело. Але нічо. Навчило обох. А дзвінки родичам, сосідам це проходяще. Поймете хто є хто. Як будуть дзвонити до вас, кажіть, що його незнаєте і якщо будете надоїдати напишете заяву в поліцію( це їм так потрібно говорити, бо невідстануть, якщо ви скажете, що мама). Скажіть сосідам звідки ви знаєте хто їм дзвоне. Тіпа мені ніхто недзвоне за сина, а вам дзвонять інтересно. Я малі свої купила новий номер тиждень назад, тоже до неї дзвонять за когось. А її подружка каже, що це шахраї і брати телефон з чужого номера неможна. Тому веду до того, що діти в 8 років і то знають, що це шахраї дзвонять. А ви за сосідів переживаєте.

Ни Вы, ни Ваш сын не будете доставлять проблем другим. Вы же не будете никому звонить, правда? Звонить будут (если будут) звонили! При этом полностью осознавая, что поступают незаконно. Ну чего Вам об этом переживать. У них есть законные методы взыскания долгов - но они ими не пользуются, потому что долго, хлопотно, и тд. Вы в большом городе живёте? У Вас и сына большой круг общения? Это я к чему. Тема совсем не новая, многие люди уже привыкли, что им звонят по поводу каких то договоров чужих людей и научились посылать нафиг даже без консультаций с должниками. Из моего окружения мне всего 3 человека в свое время сказало о факте звонка. При чем в ключе 'тут какие то ид*оты названивали, хотели что бы я какую то информацию тебе передала про какой то кредит, я их послала, я правильно же сделала?' Мы часто недооцениваем наше окружение :))) на работе позвонили в приёмную генерального :))) секретарь их оч грамотно отшила, тоже мне сначала инфу передала, я что то пыталась ей объяснять, она мне ответила: тебе эта информация и звонки на работе нужны? Нет? Все. Значит тут этого не услышишь. Это моя работа - фильтровать входящую информацию' ") надо - зайти к юристам, проконсультируйся в общем и целом по жтому вопросу :))) ну вот и все.
Я за 2 года ни с кем не говорила. Ни разу! Когда присылали норм предложения и вежливо - отвечала, закрывала за тело.
Но норм предложения надо подождать. Сейчас с ходу ничего они вам не предложат. Поставьте артистам и просто даже трубку не берите. Смысла нет разговаривать от слова совсем ")
За сына не закрывайте. Закройте сейчас 30к, ему увеличат лимиты, будут присылать предложения типа акция, возьми 15 к всего за 25% в месяц вместо 50%. Не удержится. Возьмёт. А потом будет один другим перекрывать, в итоге через полгода Вам придётся искать тысяч 100-150.
И вообще, сейчас война, о здоровье и жизни надо думать, 30к пригодяться.

если всего 30к долгов, то пускай идет работать, по другому мозги на место не станут. впрочем это даже не от сумы зависит, а от того что взрослый человек решил обеспечивать себя путем взятия кредитов. сколько ему лет? закончил учиться? живет в вами?
это ж его решение было брать кредиты. почему вы должны их закрывать.
видел в каком-то проекте на стб как чувак разводил людей на олх, потом родители возвращали деньги потерпевшим чтобы его не посадили. и думаете он пошел работать? та щас... так же и просил у родителей.

Назад
Угорі