Щоденник От і мій щоденник про МФО

• Автор теми Автор теми paullaury
  • Дата початку Дата початку
  • Відповіді Відповіді 47
  • Перегляди Перегляди 3K

paullaury

Читач
Дописи
12
Реакції
17
Бали
3
paullaury не надав(-ла) жодної додаткової інформації.
Вітаю.

Настав час і собі завести щоденник. Мені 31, сьогодні вперше вийшов на протермінування. Кілька років тому вже користувався кредитами від МФО, але тоді сплатив їх вчасно за ставкою 0,01%.
Минулої осені трапилось багато важких і неприємних подій в моєму житті. Якби їх було менше, або якби вони були більш розтягнуті у часі, якось би впорався. Але те, що вони навалились разом, дуже сильно надавило емоційно, я мало працював, втратив багато замовлень, інколи випивав. Як і багато хто, спершу намагався вирішити проблеми перекредитуванням, потім пролонгацією, але зрештою не витягнув, зараз навантаження дуже велике. Наразі маю 12 кредитів в МФО, 3 у банках та 5 кредитних карток.
Нікого не звинувачую, знаю, що це моя відповідальність і цінний урок, якому я не навчився у кращій ситуації. Сьогодні всю ніч після того, як минув термін платежу, не міг заснути, почав перевіряти чи нараховуються штрафи впродовж воєнного часу, потім – як спілкуватись з МФО і натрапив на цей форум. Прочитав багато розділів, тем. Дякую за все написане, наче й можна пережити, мене вже більше турбує, як близькі переноситимуть виклики, поки мені не почнуть пропонувати сплату тіла.

Але виникло кілька питань, буду вдячний за відповіді:
1. Здебільшого радять не розмовляти ні з ким, поки не запропонують вигідні умови і буде можливість платити, але в темі з хлопцем, в якого у 18 борг на 80к йому кажуть, що потрібно донести кредиторам, що ти не можеш робити платежі. В яких умовах варіант спілкуватись з МФО є вірнішим?
2. Виглядає, що ймовірність пропозиції сплатити тіло кредиту від МФО є помітно вищою, ніж від банку. Банківські платежі краще продовжувати? Якщо, як пишуть, перші пропозиції по сплаті тіла можна сподіватись через 50-90 днів, то за той час, навіть сплачуючи банківські платежі, я зберу достатньо коштів для сплати кількох мікропозик.
3. Телефоном я не хочу спілкуватись, але чи варто відповідати на листи від МФО, поки я не маю можливості їх погасити, щоб показати, що я залишаюсь на зв'язку і чекаю вигідну пропозицію врегулювання?
4. Теоретично, у мене є можливість робити платежі по кількох МФО. Якщо є все рівно виходжу на протермінування і будуть дзвінки по інших кредитах, чи є зміст у цих платежах, чи все ж краще чекати на пропозицію погасити тіло, або самому пропонувати по усіх МФО.

1. Здебільшого радять не розмовляти ні з ким, поки не запропонують вигідні умови і буде можливість платити, але в темі з хлопцем, в якого у 18 борг на 80к йому кажуть, що потрібно донести кредиторам, що ти не можеш робити платежі.
Нічого. Зовсім. Не дійде щоб ви не казали. Марнування часу, перевірено.
В яких умовах варіант спілкуватись з МФО є вірнішим?
Коли є можливість і бажання закрити на адекватних умовах... тіло або тіло і початковий відсоток.
Це звісно при розкладах якщо немає шалених переплат по проЛ0Хаціям.
2. Виглядає, що ймовірність пропозиції сплатити тіло кредиту від МФО є помітно вищою, ніж від банку. Банківські платежі краще продовжувати? Якщо, як пишуть, перші пропозиції по сплаті тіла можна сподіватись через 50-90 днів, то за той час, навіть сплачуючи банківські платежі, я зберу достатньо коштів для сплати кількох мікропозик.
З банками практично все те саме що і з мфо.
Можуть запропонувати реструктуризацію, але це як на мене теж такий собі варіант.
Однозначно не кидати "хоч щось" що там що там, бо гроші на вітер і нічого не зменьшиться а навпаки.
3. Телефоном я не хочу спілкуватись, але чи варто відповідати на листи від МФО, поки я не маю можливості їх погасити, щоб показати, що я залишаюсь на зв'язку і чекаю вигідну пропозицію врегулювання?
Не варто. Перевірино особисто і багатьма форумчанами за роки.
Принаймі не в перші місяці протермінувань.
Їхня мета зараз за будь що викачати по максимуму з вас грошей.
Коли зрозуміють що не вийде, тоді їх попускає зазвичай.
Цей період у всіх різний.
4. Теоретично, у мене є можливість робити платежі по кількох МФО. Якщо є все рівно виходжу на протермінування і будуть дзвінки по інших кредитах, чи є зміст у цих платежах, чи все ж краще чекати на пропозицію погасити тіло, або самому пропонувати по усіх МФО.
На все ні.
Чекати, збирати кошти, не йти на компроміси і стояти на своєму... як приклад " віддаю тіло + відсоток на початок, не хочете - переміщаєтесь вниз мого списку кому віддавати"

Якщо у вас з витримкою все гаразд - у вас все получиться.
Бажаю успіхів.
І вітаємо на форумі))

Однозначно не кидати "хоч щось" що там що там, бо гроші на вітер і нічого не зменьшиться а навпаки.
Про "хоч щось" я розумію. Я мав на увазі, що по банківських кредитах можу повністю вчасно робити платежі. До МФО я все вчасно оплачував, часто вище мінімального платежу.
Якщо у вас з витримкою все гаразд - у вас все получиться.
Мусить бути гаразд, бо іншого виходу вже не маю)

Дякую за відповіді.

. Здебільшого радять не розмовляти ні з ким, поки не запропонують вигідні умови і буде можливість платити, але в темі з хлопцем, в якого у 18 борг на 80к йому кажуть, що потрібно донести кредиторам, що ти не можеш робити платежі. В яких умовах варіант спілкуватись з МФО є вірнішим?
Я з МФО зовсім по телефону не спілкувався. Тільки залишив один канал зв'язку в телеграмі на випадок адекватних пропозицій. Розмовляти з ними на початку протермінування нема про що. Якось підвозив одного пасажира і він виявився кредитним спеціалістом Мілоан. Так він мені сам сказав, що починаючи з 60 дня просрочки МФО пропонують більш-менш адекватні умови закриття, а з 90 дня вже тіло. В мене так є зараз з Зекредит і Банана. Вже просять тіло. З ними жодного разу не спілкувався. Так що набирайтесь терпіння і все вийде. Близьким звичайно будуть дзвонити.

Я з МФО зовсім по телефону не спілкувався. Тільки залишив один канал зв'язку в телеграмі на випадок адекватних пропозицій. Розмовляти з ними на початку протермінування нема про що. Якось підвозив одного пасажира і він виявився кредитним спеціалістом Мілоан. Так він мені сам сказав, що починаючи з 60 дня просрочки МФО пропонують більш-менш адекватні умови закриття, а з 90 дня вже тіло. В мене так є зараз з Зекредит і Банана. Вже просять тіло. З ними жодного разу не спілкувався. Так що набирайтесь терпіння і все вийде. Близьким звичайно будуть дзвонити.
Дякую. Звучить непогано, в мене теж є Зекредит і Банана, я вже читав останні теми в розділах про моїх кредиторів.

Дякую. Звучить непогано, в мене теж є Зекредит і Банана, я вже читав останні теми в розділах про моїх кредиторів.
Ви вчасно знайшли цей форум. Якщо б я свого часу знайшов його, то можливо не вляпався в це б знову. А так що маю, то маю.... Ігнор і тільки ігнор з ними. Через 3 місяці почнете за тіло закривати їх.

Про "хоч щось" я розумію. Я мав на увазі, що по банківських кредитах можу повністю вчасно робити платежі.
Тоді мфо в топку, а банківські продукти сплачуйте якщо дозволяє фінансове навантаження.

За результатами першого дня:
1. Хтось телефонував, я не спілкувався, бо крім того, що не можу зробити сьогодні платіж, нічого й не міг би відповісти.
2. Попередив близьких, що можуть телефонувати. Щоб вони нічого не платили, в ідеалі взагалі не відповідали і не слухали.
3. Поговорив з товаришами, які були в таких ситуаціях. При всій повазі до учасників форуму, але коли люди, яких ти знаєш більше десяти років, теж розповідають про сплату за тіло чи пів тіла, це додатково заспокоює.
4. Ввечері став у ванній перед дзеркалом і сам поголив голову замість того, щоб йти до перукарні. Для мене це якась вікінгська медитація, робив уже так під час першого карантину, після початку повномасштабного вторгнення, втрати коханої людини – допомагає очистити думки і зосередитись на майбутньому.
5. Почитав історії johny – звучить надихаюче. Щоб не сидіти, склавши руки, поки чекатиму лояльних пропозицій від МФО, зосереджусь на погашенні банківських продуктів – все ж буде легше.

Минуло два тижні. Поки все ок.
Окрім мене, телефонували двом людям з проханням передати інформацію. Один сказав, що не має зі мною контакту і вони пообіцяли начебто видалити номер з бази, інший на них насів із запитанням: "А що мені за це буде?", вони роздратувались і самі кинули слухавку, більше наче не передзвонювали.

Є дві новини:

- написали із Зекредит, мовляв, у вас 16 днів протермінування, заплатіть 14 тисяч, а 9 ми спишемо (тіло десь 10-12). Якось несподівано, що так швидко, але поки маю важливіші витрати, з якими треба розібратись.

- за кілька днів в телеграм написали двоє англомовних людей, що знайшли мій контакт на якомусь іноземному сервісі для ЛГБТ. Підтверджень, що це діяльність МФО, окрім співпадіння в часі, не маю, але якщо так, то дуже халтурно праюють, навіть анкети не дивляться. Ок, якби я був якимось старим комуністом, тоді би обурювався, але я молода людина, нормально ставлюсь до всіх орієнтацій. Навіть в чомусь приємно, що мене хочуть не лише жінки, а й чоловіки)

Що до оточення, скажу так, переживуть,у мене мама довго бабусі боялася сказати, так як в неї серце,я ж поговорила і пояснила ситуацію, до того як почали дзвонити колектори, аби це не " вдарило" ще більше. Звісно що приємного мало,рознервувалась,ще й пів села дзвонять чи навідуються в гості. Але настроєна вона рішуче. Всім говорить як є, нашу ситуацію у 2022 році не знає хіба дитина. Як поведуть себе інші родичі,не знаю, та й не переймаюсь. Одне вам скажу точно, ніяких пролонгацій не робіть,( аби не дізналися) це дорога в нікуди. Краще відверто розповісти як є. Адекватні люди зрозуміють,а решта, яке вам діло до решти.

Що до оточення, скажу так, переживуть,у мене мама довго бабусі боялася сказати, так як в неї серце,я ж поговорила і пояснила ситуацію, до того як почали дзвонити колектори, аби це не " вдарило" ще більше. Звісно що приємного мало,рознервувалась,ще й пів села дзвонять чи навідуються в гості. Але настроєна вона рішуче. Всім говорить як є, нашу ситуацію у 2022 році не знає хіба дитина. Як поведуть себе інші родичі,не знаю, та й не переймаюсь. Одне вам скажу точно, ніяких пролонгацій не робіть,( аби не дізналися) це дорога в нікуди. Краще відверто розповісти як є. Адекватні люди зрозуміють,а решта, яке вам діло до решти.
Я пояснив ситуацію і родичам, і друзям (в декого вже була така ситуація з іншими знайомими – я писав вище, що він сам над колекторами знущається і вони кидають слухавку). Чесно, я перед розмовами з близькими хвилювався, що буде гірше, але все пройшло досить добре.
До початку щоденника, поки я сподівався вирівняти ситуацію, робив кілька пролонгацій, але тепер вже ні. Закриваю два кредити до виходу на протермінування, а по інших – чекатиму.

Є дві новини:

- написали із Зекредит, мовляв, у вас 16 днів протермінування, заплатіть 14 тисяч, а 9 ми спишемо (тіло десь 10-12). Якось несподівано, що так швидко, але поки маю важливіші витрати, з якими треба розібратись.

- за кілька днів в телеграм написали двоє англомовних людей, що знайшли мій контакт на якомусь іноземному сервісі для ЛГБТ. Підтверджень, що це діяльність МФО, окрім співпадіння в часі, не маю, але якщо так, то дуже халтурно праюють, навіть анкети не дивляться. Ок, якби я був якимось старим комуністом, тоді би обурювався, але я молода людина, нормально ставлюсь до всіх орієнтацій. Навіть в чомусь приємно, що мене хочуть не лише жінки, а й чоловіки)
А куди вони вам писали? Вони наярюють близьким і знайомим?

А куди вони вам писали? Вони наярюють близьким і знайомим?
СМС.

Близьким і не дуже телефонують різні, бо в мене ряд МФО, знаю, що точно телефонували Кредитплюс, хто є серед інших – не цікавлюсь. Просто кажу: "Не розмовляйте з ними, це вас не стосується, ніхто з вас не вказаний контактними особами". Одного друга наче пообіцяли видалити з бази дзвінків і з того часу до нього не дзвонили.

СМС.

Близьким і не дуже телефонують різні, бо в мене ряд МФО, знаю, що точно телефонували Кредитплюс, хто є серед інших – не цікавлюсь. Просто кажу: "Не розмовляйте з ними, це вас не стосується, ніхто з вас не вказаний контактними особами". Одного друга наче пообіцяли видалити з бази дзвінків і з того часу до нього не дзвонили.
До моїх знайомих ще ніхто не звонив. Бо вже б сказали. Я наче і змирилась з цими дзвінками -на роботі відволікаєшся. Але накриває іноді. Як подумаю що завтра понеділок і почнуть знову надзвонювать бо на вихідних мало дзвінків то криє по самі не хочу.

До моїх знайомих ще ніхто не звонив. Бо вже б сказали. Я наче і змирилась з цими дзвінками -на роботі відволікаєшся. Але накриває іноді. Як подумаю що завтра понеділок і почнуть знову надзвонювать бо на вихідних мало дзвінків то криє по самі не хочу.
Тримайтесь. Мене би накривало, якби я сховав гроші під подушку і не хотів платити, а через це телефонували до інших людей. Тоді би я дійсно почувався винним перед ними. А так – я не можу зараз зробити платіж, але працюю, щоб мати можливість його виплатити. Це моя відповідальність.

І з цієї точки зору винен той, хто телефонує до невинних людей. Я не вповноважував цих людей платити або якось інакше відповідати за мене.

Знов "страшне" смс прочитали?

Назад
Угорі