Невиконання вимог виконавчої служби. Які можливі наслідки для боржників

Yuristo2020

Юрист
Юрист
Дописи
1499
Рішення
1
Реакції
3545
Бали
10505
Сайт
yuristo.com.ua
Невиконання вимог державного виконавця тягне за собою адміністративну або кримінальну відповідальність
У Міністерстві юстиції роз'яснили, яка відповідальність чекає на боржників, які отримали офіційну вимогу державного виконавця та проігнорували її. Про це йдеться у повідомленні відомства.
"Варто знати, що невиконання законних вимог державного виконавця тягне за собою відповідальність згідно з законом", – зазначають у Мінюсті.

Що таке вимога державного виконавця

Вимога державного виконавця – це письмовий документ, який є обов’язковим для виконання органами, установами, організаціями, посадовими особами і фізичними особами. Він передбачає надання державному виконавцю документів або їх копій, необхідних для здійснення його повноважень, вчинення інших дій, необхідних для виконання рішення.
У вимозі зазначаються:
- найменування органу Державної виконавчої служби;
- дату відкриття та номер виконавчого провадження;
- реквізити виконавчого документа, на підставі якого відкрито виконавче провадження (його резолютивна частина у разі потреби);
- прізвище, ім’я та по батькові державного виконавця;
- перелік дій, які необхідно вчинити;
- строк виконання вимоги;
- наслідки невиконання вимоги.
Вимога підписується державним виконавцем та надсилається поштою чи іншими засобами зв’язку або вручається державним виконавцем особі, яка зобов’язана вчинити дії.

Як фіксується невиконання вимог виконавця

У разі невиконання законних вимог виконавця фізичними, юридичними чи посадовими особами виконавець складає протокол про адміністративне правопорушення на бланку за встановленою формою.
У протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються:
- дата і місце його складання;
- посада, прізвище, ім'я, по батькові виконавця, який склав протокол;
- відомості про особу, яка притягається до адміністративного правопорушення;
- нормативно-правовий акт, який передбачає відповідальність за це правопорушення;
- прізвища, адреси свідків, якщо вони є;
- пояснення особи, яка притягаються до адміністративної відповідальності;
- інші відомості, необхідні для вирішення справи.
Один примірник протоколу під підпис вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності.
Відмова від підписання протоколу не є підставою для припинення провадження у справі.
Якщо правопорушення заподіяло матеріальну шкоду, про це також зазначається в протоколі.

Наслідки невиконання вимог виконавця

Невиконання законних вимог державного виконавця тягне за собою відповідальність згідно з законом.
За деякі діяння у рамках виконавчого провадження передбачена адміністративна (штрафи), а за деякі – кримінальна відповідальність.
Кримінальна відповідальність передбачена:
- за ухилення від сплати аліментів на утримання дітей (стаття 164 Кримінального кодексу);
- за порушення обов’язків щодо охорони майна (стаття 197 Кримінального кодексу);
- за опір представникові влади, правоохоронного органу (стаття 342 ККУ);
- за невиконання рішення суду (стаття 382 ККУ);
- за приховування майна (стаття 388 ККУ).
Питання про притягнення до кримінальної відповідальності у виконавчому провадженні розв’язується органами прокуратури, органами внутрішніх справ або судом на підставі подання державного виконавця.
За наявності ознак кримінального правопорушення в діях особи, яка умисно перешкоджає виконанню рішення чи в інший спосіб порушує вимоги закону про виконавче провадження, виконавець складає акт про порушення і звертається до органів досудового розслідування з повідомленням про вчинення кримінального правопорушення.

Невиконання вимог державного виконавця тягне за собою адміністративну або кримінальну відповідальність
У Міністерстві юстиції роз'яснили, яка відповідальність чекає на боржників, які отримали офіційну вимогу державного виконавця та проігнорували її. Про це йдеться у повідомленні відомства.
"Варто знати, що невиконання законних вимог державного виконавця тягне за собою відповідальність згідно з законом", – зазначають у Мінюсті.

Що таке вимога державного виконавця

Вимога державного виконавця – це письмовий документ, який є обов’язковим для виконання органами, установами, організаціями, посадовими особами і фізичними особами. Він передбачає надання державному виконавцю документів або їх копій, необхідних для здійснення його повноважень, вчинення інших дій, необхідних для виконання рішення.
У вимозі зазначаються:
- найменування органу Державної виконавчої служби;
- дату відкриття та номер виконавчого провадження;
- реквізити виконавчого документа, на підставі якого відкрито виконавче провадження (його резолютивна частина у разі потреби);
- прізвище, ім’я та по батькові державного виконавця;
- перелік дій, які необхідно вчинити;
- строк виконання вимоги;
- наслідки невиконання вимоги.
Вимога підписується державним виконавцем та надсилається поштою чи іншими засобами зв’язку або вручається державним виконавцем особі, яка зобов’язана вчинити дії.

Як фіксується невиконання вимог виконавця

У разі невиконання законних вимог виконавця фізичними, юридичними чи посадовими особами виконавець складає протокол про адміністративне правопорушення на бланку за встановленою формою.
У протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються:
- дата і місце його складання;
- посада, прізвище, ім'я, по батькові виконавця, який склав протокол;
- відомості про особу, яка притягається до адміністративного правопорушення;
- нормативно-правовий акт, який передбачає відповідальність за це правопорушення;
- прізвища, адреси свідків, якщо вони є;
- пояснення особи, яка притягаються до адміністративної відповідальності;
- інші відомості, необхідні для вирішення справи.
Один примірник протоколу під підпис вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності.
Відмова від підписання протоколу не є підставою для припинення провадження у справі.
Якщо правопорушення заподіяло матеріальну шкоду, про це також зазначається в протоколі.

Наслідки невиконання вимог виконавця

Невиконання законних вимог державного виконавця тягне за собою відповідальність згідно з законом.
За деякі діяння у рамках виконавчого провадження передбачена адміністративна (штрафи), а за деякі – кримінальна відповідальність.
Кримінальна відповідальність передбачена:
- за ухилення від сплати аліментів на утримання дітей (стаття 164 Кримінального кодексу);
- за порушення обов’язків щодо охорони майна (стаття 197 Кримінального кодексу);
- за опір представникові влади, правоохоронного органу (стаття 342 ККУ);
- за невиконання рішення суду (стаття 382 ККУ);
- за приховування майна (стаття 388 ККУ).
Питання про притягнення до кримінальної відповідальності у виконавчому провадженні розв’язується органами прокуратури, органами внутрішніх справ або судом на підставі подання державного виконавця.
За наявності ознак кримінального правопорушення в діях особи, яка умисно перешкоджає виконанню рішення чи в інший спосіб порушує вимоги закону про виконавче провадження, виконавець складає акт про порушення і звертається до органів досудового розслідування з повідомленням про вчинення кримінального правопорушення.

Это к чему?Новичков попугать?

Да где-то вчера проскакивало что на работе сказали нам по фиг пока решения суда нет. Вот походу чтоб понятней было,что пофиг - больно
Ааа так это для работодателя,тогда ой.Как по мне,давно знал,что исполнит служба не шаражкина контора-получил требование,будь добр или в суд или на встречу с исполнителем.

Так речь о государственном идёт.
Вряд-ли за частного кто-то так хлопотать будет.

Останнє редагування:
Интересно, а как они отнесутся к встречному иску на государство о том что у нас нарушаются конституционные права, европейские ценности ( мы что просто так имплементируем все законодательство так или иначе с европейским)

тема типа как "к чему может привести кариес?"
прочитал, заглянул в рот, посчитал дырки, собрал бабла и побежал к стоматологу)
мотивирует тема эта либо к скорейшей оплате будошных забаганок, либо бежать к юристу: статьи то все подрасстрельные поди?
как вариант, сбежать в Танзанию.
что то "наш" Минюст не особо тревожится по поводу нотариального беспредела.

Это к чему?Новичков попугать?
Ну, так давайте будем смотреть на все это через розовые очки. Осведомлен - значит вооружен.
Информировать это пугать?))
Кому как)
Я уже чемодан собрал, английский язык выучил за 29 минут. Говорят в Аргентине нормально платят вебмастерам)

друзья, есть ли на форуме ветераны антиколлекторского фронта, кого хотя бы раз по вышеперечисленным статьям привлекали к ответственности, исключая конечно алименты и сопротивление?

Оффтоп
На Аргентину я согласна)) там вкусно кормят ??
Оффтоп
Я ещё ничего не предлагал:)

друзья, есть ли на форуме ветераны антиколлекторского фронта, кого хотя бы раз по вышеперечисленным статьям привлекали к ответственности, исключая конечно алименты и сопротивление?
На данный момент навряд ли. НО!!! Они ведь эволюционируют. А нужно будет, примут какой-то "нужный" закон.
мотивирует тема эта либо к скорейшей оплате будошных забаганок, либо бежать к юристу: статьи то все подрасстрельные поди?
Зачем? Не стОит! Юристы не нужны, если кредиты просрочены. Вы сами справитесь. Я уверен.

Оффтоп
Я ещё ничего не предлагал:)

На данный момент навряд ли. НО!!! Они ведь эволюционируют. А нужно будет, примут какой-то "нужный" закон.
будем оптимистами. какая эволюция?- власть нынче деградирует: у нас только на войну Банковой с Конституционным судом поглядеть- весь мир смеётся с этого шапито.
довелось нам жить в интересные времена: война на Востоке, коронавирус, шапито на Банковой, и один Бог знает, что нам ещё отвалится до полного счастья.

:rolleyes: еще не написали, что форум продали калам для запугивания?)))
да и чет как то мало реплик в стиле "юристы м*даки, жути нагоняют, что бы к ним все обращались"(((
Асуждаю такую пасивность форумчан)))

commentboy, бро, давай без политики. Вот совсем без политики.
А закон могут принять любой. Мы наперед не можем знать, какой и как он на нас скажется.
будем оптимистами
Лучше быть реалистом. Тогда не будет жестоких обломов.
Асуждаю такую пасивность форумчан)))
Ещё не все пришли с работы)
еще не написали, что форум продали калам для запугивания?)))
3 года это обсуждают активно, но волнообразно)
да и чет как то мало реплик в стиле "юристы м*даки, жути нагоняют, что бы к ним все обращались"((
Ну, а как иначе.
Я деньги взял в долг, потратил их. Я видел, что мне придется заплатить 20 или 40% сверху. Я не смог заплатить. Пошли просрочки. Сделали исполнительную надпись, открыли исполнительное производство. Обращаюсь к юристу, а он, паршивец, говорит, что за его услуги надо платить. Ну, как после этого можно называть юриста? Не нужно отвечать. Конечно во всем виноват юрист. Он же денег хочет.

commentboy, бро, давай без политики. Вот совсем без политики.
А закон могут принять любой. Мы наперед не можем знать, какой и как он на нас скажется.

Лучше быть реалистом. Тогда не будет жестоких обломов.

Ещё не все пришли с работы)

3 года это обсуждают активно, но волнообразно)

Ну, а как иначе.
Я деньги взял в долг, потратил их. Я видел, что мне придется заплатить 20 или 40% сверху. Я не смог заплатить. Пошли просрочки. Сделали исполнительную надпись, открыли исполнительное производство. Обращаюсь к юристу, а он, паршивец, говорит, что за его услуги надо платить. Ну, как после этого можно называть юриста? Не нужно отвечать. Конечно во всем виноват юрист. Он же денег хочет.
я просто вспомнил, свою тему, где тоже писал о том, что может исполнитель сделать))
к странице то ли третей то ли 4й уже как раз дошли к тому, что форум продан)))
а тут чет тянут((( на работе все, что ли?

Останнє редагування:
я просто вспомнил, свою тему, где тоже писал о том, что может исполнитель сделать))
к странице то ли третей то ли 4й уже как раз дошли к тому, что форум продан)))
а тут чет тянут((( на работе все, что ли?
Есть люди, которые относятся к этому на,, авось пронесет". Особенно меня забавляют темы,, Та зачем эти надписи сносить, если я работаю неофициально"

Назад
Угорі