Моя боротьба з ТОВ «СВЕА ФІНАНС»: як я вибудував лінію захисту і оскаржую 38 000 грн відсотків (Борг від Манівео). Покроковий кейс.

• Автор теми Автор теми morg_nx
  • Дата початку Дата початку
  • Відповіді Відповіді 0
  • Перегляди Перегляди 78

morg_nx

Форумчанин
Дописи
53
Реакції
13
Бали
1765
morg_nx не надав(-ла) жодної додаткової інформації.
Всім привіт! Хочу поділитися своїм свіжим дуже нетиповим кейсом боротьби з факторинговою компанією ТОВ «СВЕА ФІНАНС» (яка викупила мій борг у Манівео через ТОВ «Таліон Плюс»).

Цей пост буде довгим, але він вартий кожної хвилини вашого часу, якщо на вас подали до суду за захмарні відсотки, і ви змушені будувати лінію захисту самостійно. Я розповім, як переграти опонентів у процесуальні шахи, використовуючи їхні ж документи, глибокий аналіз ЦПК України та сучасні технології (ШІ + скрипти) для свого захисту.

Ця судова справа — останній штрих у моїй борговій ямі, з якої я успішно виліз якийсь час тому. Скажу відверто: морально я був готовий закрити цей борг за повну суму з усіма нарахованими відсотками і навіть думав просто найняти адвоката, щоб він усе швидко владнав.

Але через свою природну допитливість до всього нового, я вирішив: раз це мій перший «серйозний» суд, спробую захищатися сам. Подивимось, що з цього вийде!

Це був тиждень справжніх безсонних ночей, але в результаті кожен мій крок був продуманий майже наперед. Повторюсь, морально і фінансово я був готовий у разі програшу сплатити всю суму, аби лише назавжди забути про них. Ця внутрішня свобода і відсутність страху програти дозволили мені підійти до справи з холодною головою.

• Первісний кредитор: ТОВ «МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА» (кредит кінця 2021 року).

• Новий кредитор (Позивач): ТОВ «СВЕА ФІНАНС».

• Тіло кредиту, яке я реально винен: близько 10 000 грн.

• Скільки хотіли стягнути: майже 50 000 грн (з яких понад 38 000 грн — це лише відсотки).

• Моя мета: Заплатити рівно тіло, яке я брав, і скасувати безпідставні нарахування.

Важливий процесуальний нюанс (їхня перша помилка):

СВЕА подала на мене перший позов ще минулого року. Але через те, що їхній представник додав прострочену довіреність, суд залишив позов без руху, а згодом повернув їм (ухвала весни минулого року). І що ви думаєте? Вони чекали майже рік, перш ніж подати новий позов нещодавно! Весь цей час вони сподівалися, що борг психологічно тиснутиме на мене і відсотки будуть накопичуватися.

Опоненти розраховували на типовий сценарій: боржник не отримуватиме листи з суду, не захищатиметься, і суддя винесе заочне рішення за ст. 280 ЦПК України (про що вони прямо клопотали у своїй позовній заяві). Але вони зустріли аргументований опір.

Ось як я вибудував захист у 3 кроки.

Нещодавно вони подають новий позов — це понад 100 сторінок сканів договорів факторингу, витягів з реєстрів і екселівських таблиць. Позов був абсолютно шаблонним. Вони вимагали стягнути все за Базовою ставкою 2% на день (730% річних). При цьому в позові вони залишили шаблонну фразу (п. 6 ч. 3 ст. 175 ЦПК), що «заходи досудового врегулювання не вживалися».

Що зробив я: Я не став писати в суд типові заперечення з інтернету («я нічого не підписував», «електронний підпис недійсний»). Судді бачать це щодня, знають практику Верховного Суду і відхиляють такі аргументи. Я подав продуманий Відзив на позовну заяву, де застосував тактику конструктивного діалогу:

1. Я визнав тіло кредиту (близько 10 000 грн). Це ключовий психологічний момент. Я одразу показав судді, що я є добросовісною стороною, готовою виконати базове зобов'язання, але не погоджуюся з необґрунтованими нарахуваннями.

2. Я вказав на недостовірну інформацію про "досудове врегулювання". За день до їхнього позову я написав листа з пропозицією мирно закрити тіло безпосередньо гендиректору компанії на її особисту робочу електронну пошту, яку я знайшов на просторах LinkedIn (тут знадобилися навички OSINT-аналітики). Через кілька годин мені відповіли стандартним шаблоном "передано у відповідний відділ", а вже наступного ранку побігли в суд і сплатили судовий збір. Найімовірніше, саме цей мій прямий лист керівництву став каталізатором їхнього моментального позову — вони просто скопіювали старий шаблон позову, навіть не виправивши там пункт про відсутність досудового врегулювання. Я додав скріншоти цього листування до Відзиву. Для судді це доказ того, що Позивач штучно затягує спір, замість того, щоб його вирішити (ч. 4 ст. 141 ЦПК).

3. Спростування довіри до розрахунку: У попередньому листуванні (кілька місяців тому) вони необережно зазначили мені в email: "СВЕА ФІНАНС жодних нарахувань не проводив". Я процитував це у Відзиві. Логіка для суду: якщо Позивач сам нічого не рахував, як він може належним чином довести правильність суми понад 38 000 грн відповідно до ст. 81 ЦПК (обов'язок доказування)?

4. Гачок №1 (Факторинг): Я вказав, що мене ніхто письмово не повідомляв про зміну кредитора з Манівео на СВЕА, що покладає ризик несприятливих наслідків на нового кредитора (ч. 2 ст. 516 ЦК України).

5. Гачок №2 (Ставка 1%): Я написав, що 2% на день — це порушення закону, який лімітує ставку до 1%. (Це була свідома процесуальна наживка, щоб відволікти їхнього юриста від головного та збільшити шанси на те, щоб витягнути з них «Відповідь на відзив». Позивачі подають її далеко не завжди, але мені був потрібен їхній наступний хід, щоб підготувати фінальні аргументи).

Мій Відзив спрацював. Вони були змушені підключити нового представника, який подав до суду Відповідь на відзив. І тут вони зробили те, на що я і розраховував — зосередилися на моїй наживці про "ліміт 1%".

Що вони написали: Представник СВЕА розгорнуто пояснив, що закон про обмеження в 1% прийнятий лише в кінці 2023 року, а їхні відсотки нараховані до літа 2023 року. Вони грамотно посилалися на ст. 58 Конституції (закон не має зворотної дії) і доводили, що 2% — це «плата за капітал», а не штраф.

Їхні три процесуальні помилки на цьому етапі:

1. Жорстка прив'язка до розрахунку: Захищаючись від звинувачень, вони офіційно підтвердили в суді: "Борг був повністю сформований на момент набуття права вимоги". Тим самим вони намертво прив'язали себе до екселівської таблички розрахунків від Манівео і відрізали собі шлях щось у ній виправляти або адаптувати.

2. Ігнорування ст. 516 ЦК: Вони жодним словом не згадали про те, що не повідомили мене про відступлення боргу. У змагальному цивільному процесі (ст. 12 ЦПК), якщо сторона мовчить на прямий аргумент опонента — суд може вважати це визнанням обставини.

3. Клопотання без доказів: Вони подали Відповідь із запізненням і попросили суд поновити строки через "нестабільну роботу підсистеми Електронний суд", але не додали жодного акта чи скріншоту журналу від ДП «ІСС» (адміністратора системи).

За правилами Цивільного процесуального кодексу України (ст. 174), після їхньої "Відповіді на відзив" я маю право подати "Заперечення". Це фінальний документ по суті справи. У позивача за законом більше немає права подати процесуальний документ у відповідь на моє Заперечення. Останнє слово залишалося за мною.

І ось тут я навів свої головні аргументи:

📜 Ключовий аргумент №1: Паспорт споживчого кредиту

У своєму пакеті доказів СВЕА сама надала копію Паспорта споживчого кредиту від Манівео. Я відкрив Розділ 6 («Додаткова інформація») і звернув увагу суду на графу "процентна ставка, яка застосовується при невиконанні зобов'язань". Там стояв ПРОЧЕРК (—)!

Згідно з ч. 7 ст. 8 Закону України «Про споживче кредитування», якщо умови Договору відрізняються від інформації в Паспорті кредиту, для цілей договору застосовуються умови Паспорта (як найвигідніші для споживача). Тобто умова договору про Базову ставку 2% в день при простроченні платежу не підлягає застосуванню, оскільки обов'язковий документ (Паспорт) чітко свідчить: ніякої підвищеної ставки немає!

📉 Ключовий аргумент №2: Бухгалтерський аналіз таблиці Манівео

Оскільки у Відповіді СВЕА заявила, що борг сформований попереднім кредитором, я взяв калькулятор і розібрав розрахунок Манівео по днях. І знайшов суттєві розбіжності:

• У певний період 2022 року мені нараховували за нестандартною ставкою (близько 0,3% в день). Такої ставки в Договорі взагалі не існує (там є або дисконтна 0,99%, або базова 2%).

• Також знайшов, що навесні 2022 року Манівео в ручному режимі зробило коригування на мінус кілька тисяч грн (фактично списавши відсотки і визнавши воєнний мораторій перших місяців повномасштабного вторгнення).

• Мій висновок для суду: "Позивач СВЕА офіційно заявив, що розрахунок не робив. У розрахунку третьої особи (Манівео) є ставки, не передбачені договором, і ручні коригування. Позивач не може їх пояснити і верифікувати. Отже, доказ розміру заборгованості є неналежним, а сума понад 38 000 грн — недоведеною відповідно до вимог ст. 76 та ст. 81 ЦПК".

Відверто скажу: я маю первинний досвід роботи з документацією, оскільки за родом діяльності пишу внутрішні нормативні документи для своєї компанії. Тому структуру та логіку я розумів. Але занурення у тонкощі судової практики, формування правової позиції, написання Відзиву та фінального Заперечення я проводив у тісному тандемі зі штучним інтелектом — Claude Code (модель Sonnet 4.6), до якого підключився через термінал з увімкненими інструментами аналізу.

Ось як виглядав цей процес:

1. Оцифрування (Python + OCR): Їхній позов — це понад 100 сторінок сканованих pdf-файлів: договори, витяги, розрахунки дрібним шрифтом. Я написав скрипт на Python і за допомогою OCR (оптичного розпізнавання тексту) перегнав абсолютно всі скани у зручний текстовий формат.

2. Створення «Бази знань»: Щоб ШІ працював виключно в рамках українського законодавства і конкретної справи, я створив у своїй робочій папці чітку архітектуру файлів (детальний опис справи, скелет Відзиву, інструкційні файли з головною директивою: "Ми визнаємо тіло кредиту, оскаржуємо відсотки").

3. Генерація, Фактчекінг та тактика "А якщо..?": Робота з ШІ — це не магія однієї кнопки. ШІ генерував правові гіпотези, а я виступав у ролі суворого редактора.

• Ми прогнали десятки сценаріїв. Було багато питань до ШІ у стилі "А якщо вони скажуть це..?", "А якщо суддя зверне увагу на це..?". Саме в таких мозкових штурмах і народилася фінальна тактика: зважений Відзив ➔ очікування їхньої Відповіді ➔ переконливе спростування у Запереченні.

• Кожне, навіть найбільш узагальнене слово у моїх документах було підкріплене цифрою з їхніх таблиць або конкретною статтею закону.

• Я змушував ШІ перевіряти статус законів (чи діяла редакція статті ЦПК станом на момент подачі позову).

• Я вручну, з калькулятором, перевіряв за ШІ кожну математичну дію. Оскільки OCR іноді міг сплутати цифри у дрібному шрифті, я звіряв підозрілі ставки безпосередньо з оригінальним PDF-файлом.

• Більше того, завдяки цій проробці я вже маю декілька готових планів на випадок апеляції!

Цей пост — історія мого особистого досвіду та експерименту, на який я пішов свідомо, маючи готовність покрити всі ризики. Це не є закликом відмовлятися від професійної юридичної допомоги. Судовий процес не пробачає помилок.

Будьте з собою чесними, і якщо погоджуєтеся хоча б з одним із пунктів нижче — наймайте адвоката:

• Якщо ви не впевнені у своїх можливостях і знаннях.

• Якщо ви не готові приділяти багато часу аналізу тексту, правилам діловодства та судовим документам.

• Якщо ви не маєте досвіду роботи зі штучним інтелектом або доступу до сучасних ШІ-моделей.

• Якщо ви не вмієте критично перевіряти факти за ШІ (ШІ може іноді помилятися у статтях закону чи судовій практиці) і не маєте звички до фактчекінгу.

Зараз справа знаходиться на розгляді у судді. Позивачу буде дуже складно пояснити розбіжності в розрахунку та обійти прочерк у їхньому ж Паспорті кредиту.

Найбільш ймовірний фінал: суд відмовляє у стягненні відсотків (присуджує тільки визнане мною тіло). Або ж, ознайомившись із Запереченням, їхній представник сам запропонує мирову угоду на взаємовигідних умовах.

Суд призначено через певний час, тому я обов'язково буду тримати вас у курсі справи та напишу сюди про фінальне рішення. 💡 P.S. До речі, якщо тут є практикуючі юристи, яким цікаво глянути на мої первинні процесуальні документи (Відзив, Заперечення) для обміну досвідом або професійного інтересу — пишіть в особисті повідомлення, залюбки поділюся файлами.

Сподіваюсь, цей детальний розбір допоможе комусь зрозуміти логіку судового процесу та зберегти свої нерви. Будуйте свій захист на фактах і цифрах

Останнє редагування:
Назад
Угорі